theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!
acts > personen

Valerius de Saedeleer

Valerius De Saedeleer was een Vlaams schilder van landschappen. De verschillende seizoenen en het bijzondere licht geven zijn landschappen een serene en grootse uitstraling.

Hij schildere voornamelijk de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen en was een van de belangrijkste figuren van de eerste groep van de Latemse School.

In 1908 verlaat De Saedeleer Latem en meteen valt de kunstenaarsgroep, die men de eerste Latemse School heeft genoemd, uiteen. Hij vestigt zich te Tiegem en bouwt er, hoog op een heuvelkam, zijn 'Huis ten berge', van waaruit hij i.p.v. het vlakke Leielandschap, een rijk en wijd golvend heuvelland, onder een onmetelijke, overkoepelende hemel overschouwt.

Voor het oorlogsgeweld week de schilder uit naar Wales in Groot-Brittannië. Na zijn terugkeer in 1921 vestigde hij zich te Etikhove en groeide er geleidelijk uit tot de patriarch van de Vlaamse kunst, omring door een grote schare volgelingen, vereerders en vrienden.

Etikhove was lang de thuishaven van Valerius De Saedeleer. Rondom de spilfiguur van De Saedeleer is Etikhove lange tijd een kunstenaarsdorp geweest. Na de Latemse bloeiperiode ontstond hier een artistieke gemeenschap.

Trivia:
In 1972 ontdekte men onder het behangpapier van een huis waar vroeger een herberg was in Etikhove, muurschilderingen met erotische inslag. Deze werden gemaakt door De Saedeleer en zijn vrienden maar werden door de zedige bewoners overplakt.


Probeer ook de actZoeker
Shows van Valerius de Saedeleer

geweest Bevriende meesterschilders
expositie

Valerius de Saedeleer - informatie, agendas, shows, nieuws


Valerius de Saedeleer lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2020 theAgenda.nl/HyperLeap