theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Prinsjesdag 2007

18-09-2007 - Ieder jaar, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, spreekt de Koningin in de Verenigde Vergadering (de vergadering van Eerste en Tweede Kamerleden) de troonrede uit. Hierin staan de plannen van de regering voor het komende jaar.

Klokslag één uur verlaat de koningin, vergezeld door een aantal leden van het Koninklijk Huis, Paleis Noordeinde. De route die de koningin per Gouden Koets rijdt, vertrekt bij Paleis Noordeinde, en rijdt via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Tournooiveld en Korte Vijverberg naar het Binnenhof.

Daar leest de koningin in de Ridderzaal de troonrede voor. Traditioneel dragen de vrouwen die het uitspreken van de troonrede bijwonen opvallende hoeden, die later in de media uitgebreid besproken worden.

Later op deze dag biedt de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor het komende jaar aan de Tweede Kamer aan. Traditioneel wordt de begroting op Prinsjesdag in een koffertje aangeboden. De inhoud hiervan wordt officieel tot Prinsjesdag geheim gehouden, al lekken delen ervan jaarlijks in de media uit.

Sinds het ontstaan van Nederland als koninkrijk in 1815 is er jaarlijks een officiële opening van het werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Eerst was dat op de eerste maandag in november, later de derde maandag in oktober. In 1848 werd dat vervroegd naar de derde maandag in september. Hierdoor hadden kamerleden meer tijd om de rijksbegroting te bespreken voor de start van het nieuwe jaar.

In 1848 was de reistijd naar Den Haag voor veel Kamerleden zo lang dat zij op zondag van huis moesten vertrekken om maandag op tijd in de Kamer te zijn. Vooral leden van christelijke partijen vonden het een bezwaar om op zondag te reizen. Daarom is in 1887 besloten Prinsjesdag te verplaatsen naar de derde dinsdag van september.

De begroting voor 2008 is de eerste begroting van het kabinet-Balkenende IV. Het is ook de eerste begroting van een kabinet waarvan de ChristenUnie deel uitmaakt als coalitiepartner.

De NOS doet tussen 12.35 en 15.55 uur rechtstreeks verslag van Prinsjesdag via Nederland 1. De presentatie van deze NOS-uitzending is dit jaar in handen van Brecht van Hulten en Ferry Mingelen. Op Radio 1 doet de NOS rechtstreeks verslag van Prinsjesdag 2007 tussen 12.00 en 18.30 uur.

Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Person(en)
» Prinses Beatrix

Werk(en) - Artefacts
» De Gouden Koets

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Prinsjesdag 2007 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap