theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Choreografietjes op de Tango Top 100 Allertijden

Recensie 'Su Historia'

29-03-2007 - Met de juiste ingrediënten heb je nog geen lekkere taart. Daar heeft Zotto een beetje last van in deze show. Er valt niets af te dingen op de muziek, op de dansers, op de zangers of op de techniek. Alles is tot in de puntjes verzorgd, maar het komt niet tot leven. Zotto is nog steeds een must voor tangoliefhebbers.

De tangomusical Su Historia vertelt grofweg het levensverhaal van de in Argentinië enorm veel respect afdwingende danser Miguel Angel Zotto.

Zotto werd vooral beroemd met zijn ex-vrouw Milena Plebs, hun optredens waren legendarisch. Ze vormden deel van de originele cast van de spectaculaire tangomusical 'Compańía Tango Argentino' (1986 tot 1989).

Su Historia brengt bijna de hele Tango Top 100 Allertijden, maar liefst 58 'vertellende choreografiën' en 10 muzikale intermezzo's. Je kunt er niets aan doen, maar op een gegeven moment raak je een beetje overvoerd, de dansjes beginnen op elkaar te lijken. Zotto probeert zo dicht mogelijk bij de salontango te blijven, maar tegelijk trekt hij de hele trucendoos van theatereffecten open. Pirouettes, benen de lucht in, ingewikkelde groepswisselingen, spectaculaire sprongen, ga zo maar door.

Elke dans ziet er even goed als de vorige en het publiek verwordt tot een applausmachine. En daar gaat het precies mis, de show is een aaneenrijging van korte muziekfragmentjes die totaal niet samenhangend zijn. Sommigen lijken louter in de show terechtgekomen te zijn, omdat ze eerder succesvol waren.

Milena Plebs is vervangen door de veel jongere Analía Morales en Romina Levin. Vooral Levin is heel erg goed, een zeer krachtige danser maar geen Milena Plebs. Zotto is vermaard om zijn snelle pasjes, die altijd beantwoord werden door de explossief dansende Plebs. Ze deden niet voor elkaar onder. Als je dezelfde stukken ziet op You Tube gedanst door Zotto en Plebs en je vergelijkt die van Zotto en Levin dan draait het allemaal te veel om Zotto. En helaas is het een geroutineerde Zotto, zijn dans ziet er gemaakt uit, terwijl die er vroeger zo natuurlijk en oh zo vanzelfsprekend uitzag.

De show lijkt te veel op effectbejaag te mikken, maar daar is de zaal debet aan. Het Rai-theater is niet het geschikte theater voor een dans waarbij het meeste vuurwerk op 5 cm van de vloer gebeurt en in deze zaal zie je vooral wat er vanaf 50 cm vanaf de vloer gebeurt. De mooiste momenten zijn waarschijnlijk alleen te zien voor de mensen op de eerste rij en misschien de mensen boven in de zaal. Zo danst Zotto een tango vervaarlijk op de rand van de buhne, maar de meeste mensen hebben echt niet kunnen zien hoe bijzonder dit was.

De 14 dansers, zes musici en twee zangers zorgen ervoor dat er continu wat spannends te beleven valt op het podium. Het decor is eenvoudig, maar door een spectaculaire diavoorstelling is het een lust voor het oog. Vooral de diaserie die subtiel het steeds veranderende Buenos Aires laat zien vanuit hetzelfde standpunt is zeer subtiel. En elk dansje op zich is adembenemend mooi uitgevoerd. Zotto probeert te laten zien dat de titel beste danser van deze eeuw niet per ongeluk aan hem is uitgereikt. Het wordt hem een last lijkt het wel, want hij wil gewoon te veel laten zien. Zo is het pijnlijk dat voor het publiek het hoogtepunt van de show een ballet is van schaarsgeklede danseressen met bandoneons maar zonder Zotto.

Zotto blijft een fenomeen, ondanks het feit dat dit niet zijn beste werk is. Zotto is zoveel beter dan al die dansers die we op You Tube of op demonstraties in Nederland elkaar zien na doen. Gaat het bij deze groep om te laten zien hoe goed ze niet zijn of wat voor trucjes ze kennen, bij Zotto gaat het nog steeds om de tango. Het grappige is dat Zotto alle tangoclichés weet te ontlopen wat op zich al heel knap is. Geen gedoe met vrouwen over de vloer slepen, eindeloos in Milonguerostijl dansen (de dansers staan tegen elkaar aan geleund met de bovenlichamen en de voeten staan zo ver mogelijk uit elkaar), zo laat hij 'Adios Nonino' bekend van de huilende Maxíma anders arrangeren en de muzikanten hebben dan het podium voor zich alleen en geen traan vloeit. Zelfs als hij de Europese ballroomtango te kijk zet doet hij dat zo beheerst, zonder de voor de hand liggende clichés op te voeren.

Deze musical is een must voor een ieder die de echte tango wil zien, al moet je wel de poespas eromheen wegdenken. Elke zanger maakt weleens een best-of-cd en dan gaat hij weer mooie dingen maken. Nu weten we dat dit ook geldt voor tangodansers.

Door Aldo Paula

Zie ook:

Evenement - geweest:
» Su Historia

Person(en)
» Miguel Angel Zotto

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Choreografietjes op de Tango Top 100 Allertijden lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap