theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?


service
Zoek!

Nederland Leest 2007

De gelukkige klas van Theo Thijssen

16-01-2007 - 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen is het boek dat centraal staat tijdens de tweede editie van Nederland Leest (19 oktober t/m 16 november 2007). Dit in 1926 gepubliceerde boek wordt gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken.
De gelukkige klas - Theo Thijssen
De gelukkige klas - Theo Thijssen

De bibliotheken nodigen daarbij de lezers uit met elkaar in discussie te gaan over dit boek. In de eerste editie ontvingen 725.000 bibliotheekleden het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion.

De gelukkige klas van Theo Thijssen (1879-1943) wordt algemeen beschouwd als een van de meest sociaal-maatschappelijk geëngageerde werken van deze onderwijsvoorvechter. Thijssen, van origine zelf onderwijzer, typeerde zijn in dagboekvorm geschreven
De gelukkige klas als ’Een hymne op het onderwijzersschap’.

Zijn pleidooien voor de verbetering van de positie van het kind bezorgden de auteur grote faam. Zo is de oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs naar hem vernoemd en bestaat er een museum dat geheel gewijd is aan Theo Thijssen en zijn werk. Zijn boek Kees de Jongen werd in 2003 verfilmd. In de zomer van 2005 werd op de Oosterbegraafplaats Amsterdam een grafmonument onthuld voor de schrijver, gemaakt door Jan Wolkers.

Het grote voorbeeld van Nederland Leest is de Amerikaanse campagne One Book, One City. De aldaar door de overheid en bibliotheken gestimuleerde discussies over telkens één maatschappelijk relevant boek blijken zowel het lezen als de gemeenschapszin te bevorderen.

De jaarlijkse campagne Nederland Leest is een initiatief van de Stichting CPNB in nauwe samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Philip Freriks is ambassadeur van de campagne. Met ingang van de editie 2007 is NS hoofdsponsor van Nederland Leest.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Ronald Giphart schrijft Lofrede op Het leven is vurrukkulluk

Evenement - geweest:
» Nederland Leest 2007

Locatie(s):
» Theo Thijssen Museum

Person(en)
» Theo Thijssen

< Nieuwsoverzicht

1. Eerste namen Waterpop bekend
Het jubilerende popfestival Waterpop 2017 maakt de eerste namen bekend voor zaterdag 12 augustus hun avond voor nieuw en gevestigd talent. Onder meer treden op Lucas Hamming, Pip Blom, Thijs Boontjes, The Grand East, HOWL (UK) en July Talk (CAN).
2. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Nederland Leest 2007 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Restaurant TheaterHangaarKOVACSInterieur met veel Franse elementenCiske de RatGroot Tuighuis

• KOVACS
• De Dijk
 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren  
© Copyright 2003-2017 theAgenda.nl/HyperLeap