theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

International Documentary Filmfestival Amsterdam 2006

22-11-2006 - Meer dan tweehonderd documentaire films en video's zijn van 23 november tot en met 3 december 2006 te zien op het IDFA in Amsterdam, het International Documentary Filmfestival Amsterdam.
Still uit The Fir Tree - 2011
Still uit The Fir Tree - 2011
Foto: Regisseur": Lars Henrik Ostenfeld, Producent: Mette Heide

Ieder jaar presenteert IDFA de beste documentaires, geselecteerd uit een groot aanbod. Die selectie vindt plaats aan de hand van heldere criteria. IDFA zoekt naar documentaires die stilistisch interessant of vernieuwend zijn, die maatschappelijk relevant zijn en die erin slagen duidelijk te communiceren met hun publiek.

Als centrale thema van de documentaires is dit keer gekozen voor het milieu. De inzendingen komen van over de hele wereld. Naast de documentaires zijn er verschillende debatten en talkshows.

Tijdens IDFA staat de creatieve documentaire centraal. Dat betekent dat IDFA kiest voor films die met zorg zijn vormgegeven en uiting geven aan de persoonlijke visie van de maker. De creatieve documentaire valt binnen het domein van de kunsten. De documentairemaker is dus een kunstenaar - géén journalist. Waar de journalist met zijn reportages de werkelijkheid zo objectief mogelijk probeert te presenteren, volgt de kunstenaar zijn eigen idee. Op de creatieve documentaire zijn de wetten van de journalistiek dan ook niet van toepassing; de documentaire kent eigen kwaliteitseisen. Net als reportages bieden documentaires inzicht in de wereld om ons heen, maar daarnaast spelen vooral artistieke eigenschappen een rol: vernieuwing, oorspronkelijkheid, vakmanschap, zeggingskracht en cultuurhistorische waarde.

Nieuw ten opzichte van vorig jaar is een programma met de beste internationale studentenfilms: het IDFAcademy Film Programma. Daarnaast wordt dit jaar uitgebreid aandacht besteed aan nieuwe media met de programma's Docsonline 3, DocAgora, een conferentie in Paradiso en een workshop onder de titel Any Media. Met ParaDocs krijgt de experimentele documentaire een vaste plek binnen het festivalprogramma. Het programma Reflecting Images wordt opgedeeld in drie secties: Best of the Fests, Masters en Panorama. Tenslotte is het aantal films in de competitieprogramma's teruggebracht tot 4 competities:
Joris Ivens Competitie
Zilveren Wolf Competitie
Zilveren Welp Competitie
First Appearance

4 Elements (Nederland, 2006) van Jiska Rickels is de openingsfilm van het 19e International Documentary Film Festival Amsterdam. 4 Elements is een vierluik over de strijd van de mens met de oerelementen. De film dingt tevens mee naar de VPRO Joris Ivens Award, de prijs voor de beste lange documentaire.

Voor het gehele programma: biosAgenda.nl

Door Yvette Gumbs

Zie ook:

Artikel(en)
» Eerste Wildlife Film Festival

Evenement - geweest:
» IDFA 2006

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


International Documentary Filmfestival Amsterdam 2006 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap