theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Oud & Nieuw 2006 - 2007

TheAgenda.nl wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar toe!

21-11-2006 - Happy New Year, Gelukkig Nieuwjaar, Shubho Nobobosho, Xin Nian Kuai Le, Sretna Nova Godina, Hapi Ni E Ie, Hyvää Uutta Vuotta, Bon Année, Glückliches Neues Jahr, Nutan Varsha Bhib Nandan, Shana Tova, Naya Saal Mubaarak, Felice Nuovo Anno, Akemashite Omedetou Gozaimasu, Mwaka Mweru, Sehe Bokmanee Bateuseyo, Kulika Omuwaka, Mwaka o Mwero, Feliz Novo Ano, Makorokoto Ne Gore Dzua, Feliz Año Nuevo, Nakutakia Heri Ya Mwaka Mpya, Ngikufisela Unyaka Omusha Omuhle, Šťastný Nový Rok, C HoвьIм Гodoм, Cpeнa Hoвд Toдинa.

Het feest dat bij oud en nieuw hoort kent een lange traditie. Al vanaf de vroege oudheid zijn er heidense gebruiken bekend die lijken op ons nieuwjaarsfeest. De natuur kwam weer tot leven en de dagen werden langer, voor mensen in de oudheid was dit een teken dat er een nieuwelevenscyclus was aangebroken. De donkere dagen waren voorbij en het licht kwam weer terug. Toen het Christendom de overhand begon te krijgen in Europa wilde de kerk het liefst een einde maken aan de heidense gebruiken, zij riepen daarom 1 januari uit tot algemene bid- en boetedoeningsdag. De datum 1 januari lijkt voor ons nu vanzelfsprekend maar was dat vroeger niet, de datum werd gekozen omdat het 8 dagen na de geboorte van Jezus was en traditioneel worden jongentjes volgens het joodse geloof 8 dagen na hun geboorte besneden. Het lukte de kerk echter niet de nieuwjaarsfeesten uit te bannen, veel volken bleven vasthouden aan hun tradities met veel licht en geluid om de boze geesten te verjagen en feestvreugd om de aanbrekende lente te vieren. Het probleem was echter dat iedereen het nieuwejaar op een andere datum vierden, daarom besloot de Spaanse landvoogd Requesens in 1575 dat het nieuwe jaar officieel op 1 januari begon.

De Babyloniërs brachten rond 2600 v. Chr. een koningsoffer. Ze meenden dat op nieuwjaarsdag de koning het mikpunt van de goden zou zijn, dus vervingen ze de koning tijdelijk door een slaaf of een ter dood veroordeelde, reden hem als koning rond en offerden hem ten slotte. Zo werd het kwaad een jaar afgewend.

De oude Germaanse oud-en-nieuwviering werd in de winter gevierd, duurde 12 dagen en nachten en heette 'joelfeest'. Het joelfeest begon op 25 december, als de dagen gingen lengen, en duurde tot 6 januari, het huidige Driekoningen. Rond de 8e dag, ofwel 1 januari, was het hoogtepunt met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken. In hedendaagse paganistische religies (o.a. Wicca) wordt Yule gevierd rond 21 december.

Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 v. Chr. de Juliaanse kalender invoerde, vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offerden sindsdien op die dag aan de god Janus (waarnaar januari is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar.

Door Astrid Buys

Zie ook:

Evenement - datum onbekend:
» Erotic Newyears Vibe

Evenementen - geweest:
» A Brand New Year, 2006 / 2007
» After Christmas Concert
» Arrival 2007
» Awakenings New Years Special 2006
» Blijburg met Oudjaar
» Club Extravaganza's New Year's Eve party
» Desire2Dance: Oud en Nieuw 2007
» DISCOTHEQUE OUD & NIEUW 2006
» DRACUL: Oud & Nieuw 2006
» DYNASTY:
» Extrema New Year’s Eve 2006
» Exxellent Moulin Rouge NYE
» Housequake New Year's Eve@Panama
» LOOKS New Years Eve
» New Years Technoparty
» NEW Years Eve@Big Daddy's
» New Year's Gala Party
» Nieuwjaarsconcert 2007
» Nieuwjaarsfeest VerkadeFabriek
» Oliebollenrit
» Oud & Nieuw 2006: Beurs van Berlage/ AFGELAST!
» Oud & Nieuw met de AUDIO BULLYS
» Oud en Nieuw in Roosje
» Oud & Nieuw Festival
» PIRATES OF 2007
» Sylvester Party
» Viva Las Vegas New Years Eve

Werk(en) - Artefacts
» Oliebollen van TheAgenda.nl

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Oud & Nieuw 2006 - 2007 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap