theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Oeuvreprijs Ivens

11-10-2006 - Het documentaire festival Docupolis in Barcelona heeft haar jaarlijkse oevreprijs postuum aan het werk van Joris Ivens toegekend.

Aan de in 1989 overleden documentaire filmmaker wordt tijdens het festival tevens een "Auteurs Retrospectief" gewijd. De "Man of the Camera Award" werd afgelopen vrijdag uitgereikt aan de vrouw van Joris Ivens, de Parijse filmmaakster Marceline Loridan-Ivens.

Sinds 2001 kent Barcelona een documentaire festival, gehouden in het Centrum voor Hedendaagse Cultuur (CCCB) waar jaarlijks een oevreprijs wordt uitgereikt aan een filmmaker die van groot belang is voor de ontwikkeling van de documentaire filmkunst. De relatie van de films met de geschiedenis is een voornaam criterium.

Een belangrijk element in Ivens' werk is zijn betrokkenheid bij mensen die strijden om te overleven in hun gevecht tegen krachten als het fascisme of het kolonialisme en daarbij proberen hun menselijke waardigheid te behouden.

Klassiekers als The Spanish Earth over de Spaanse burgeroorlog en Indonesia Calling over de onafhankelijkheid van Indonesie zijn daar bekende voorbeelden van.

De Man of the Camera Award werd voorgaande jaren uitgereikt aan filmmakers als Santiago Alvarez en Eduardo Coutinho.

Door onze redactie

Zie ook:

Person(en)
» Joris Ivens

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Oeuvreprijs Ivens lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap