theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

De Zender

Opstand van een nieuwslezer

15-04-2016 - Deze maand ging het toneelstuk "De Zender" in premiere, de recensies liegen er niet om dus wees getuige van deze opstand van een nieuwslezer.

De Zender: repetitiefilmpje
Fit to Fly - Het Nationale Toneel
Fit to Fly - Het Nationale Toneel
Foto: Massimo Sestini

Een bekende nieuwslezer wordt ontslagen wegens dalende kijkcijfers. Wanneer hij vervolgens live op tv zijn zelfmoord aankondigt, schieten de kijkcijfers omhoog. Reden voor de zender om hem een nieuw format aan te bieden: hij mag elke avond zijn waarheid spuien. De show wordt een kijkcijferhit, het volk omarmt zijn leus “I’m mad as hell and I am not gonna take it anymore”.

Maar wanneer zijn waarheid iets te waar wordt, wanneer hij de kijkers en hun kuddegedrag in het vizier neemt, daalt zijn populariteit weer net zo snel. De mediabonzen lanceren een nieuwe kijkcijferknaller om hem de mond te snoeren. In een explosieve ontknoping wijkt iedere moraal angstaanjagend gemakkelijk voor het belang van de televisiezender.

Uitzonderlijk
De zender is een zwarte satire over de roerige wereld van de media met een sterke cast.

Achtergrond
Regisseur Joost van Hezik over De zender: “De zender is na Danton’s Dood, Osama The Hero en Jeanne het slotdeel van mijn vierluik over revolutie. In deze voorstelling ligt de focus op onze nieuwsvoorziening, die essentieel is voor onze meningsvorming. Ik constateer dat het nieuws steeds meer iets krijgt van een sensationele show, die concurreert met andere amusementsprogramma’s. Kijkcijfers en oplages bepalen het budget van nieuwsredacties. Onderzoeksjournalistiek staat onder druk: het is te duur voor de redacties en het publiek kiest voor snelle, hapklare infotainmentbrokken. De waarheid die de media ons tonen is de waarheid van de advertentieopbrengsten, van de status quo, van het succes. Politici, spindokters, terroristen, goede doelen en wie al niet meer spelen in op sensatiebelustheid. Dat proces begon in de jaren zeventig in Amerika, maar nu zitten wij er ook middenin. De komst van het internet heeft de race naar de bodem alleen maar versneld. Over deze mechanismen gaat De zender”.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Premiére Fit to Fly
» Premiere: De Freudjes, geen familie
» Not the Tommy Cooper Story
» Premiere: De Freudjes, geen familie

Evenement - geweest:
» De zender

Person(en)
» Stefan de Walle
» Hannah Hoekstra

Groep(en)
» Het Nationale Toneel
» Toneelschuur Producties

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


De Zender lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap