theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

The Rythm Painter

Audiovisuele abstracties van Jaap Drupsteen.

06-04-2016 - Jaap Drupsteen is al bijna veertig jaar op zoek naar het perfecte samenspel tussen beeld en geluid. Zijn magnum opus op dit gebied is vanaf april te zien onder de titel The Rhythm Painter - audiovisuele abstracties van Jaap Drupsteen.

Emma cries for help [part 3/3] | Zwart Festival 2011 | 33⅓ and Jaap Drupsteen

The Rhythm Painter wordt een audiovisuele installatie die alle hoeken en wanden van een ruim 400 vierkante meter grote tentoonstellingszaal vult. Een installatie die bestaat uit tientallen audiovisuele composities die samensmelten tot één samenhangende belevenis. Een experience zouden we het noemen als dat begrip niet zo vaak gedachteloos was gebruikt. The Rhythm Painter is een opdracht voor een nieuw werk dat in twee vormen in de collectie van Rijksmuseum Twenthe wordt opgenomen. Enerzijds als de ruimtevullende installatie met twaalf verschillende projectievlakken en anderzijds als een enigszins gecondenseerd werk dat in een normale tentoonstellingszaal van tussen de 80 en 150 vierkante meter te installeren is. De presentatie in 2016 in Rijksmuseum Twenthe is dus site specific maar latere vertoningen kunnen aangepast worden aan een veelheid aan zalen.

Drupsteens werk is de uitkomst van een onderzoek naar Synchresis. Synchresis is een concept van de Franse componist en theoreticus Michel Chion. Synchresis beschrijft hij als the forging of an immediate and necessary relationship between something one sees and something one hears at the same time. Chion ontwikkelde zijn theorieën door veelvuldig toepassingen van geluid bij films te analyseren. Hij concludeert dat het samenvoegen van beeld en geluid een onontkoombaar effect heeft op de waarnemer. Hij noemt dat het audiovisuele contract: a kind of symbolic contract that the audio-viewer enters into, agreeing to think of sound and image as forming a single entity. Het effect is wederkerig. De waarneming van oog en oor worden door elkaars waarneming beïnvloed. Ze voegen waarde aan elkaar toe: on the one hand, sound shows us the image differently than what the image shows alone; on the other hand, image makes us hear sound differently than if the sound were ringing out in the dark.
Uitzonderlijk
Stel je een ruimte voor van ruim 400 vierkante meter met daarin twaalf kolossale, op wanden geprojecteerde, abstracte beelden. Licht hypnotiserende abstracties die zich blijven ontwikkelen. De beelden pulseren mee op het ritme van zeven verschillende muziekstromen die gesynchroniseerd zijn op één tempo. Beeld en muziek vloeien samen tot één sublieme ervaring, ofwel Synchresis. Het beeld swingt, net als de muziek. Dit is de installatie Rhythm Painter van Jaap Drupsteen, binnenkort in RMT.

Achtergrond
Drupsteen is opgeleid aan de Academie voor Kunst en Industrie, Enschede (AKI). Hij werkte als grafisch ontwerper onder meer voor de NTS, NOS, VPRO en de VARA, waar hij zich specialiseerde in het maken van leaders, zoals die van Het Gat van Nederland, netstyling, muziekvideo's en videoproducties, en was creatief directeur van Signum (BBDO-groep). Grote bekendheid verwierf hij met het ontwerp van het Nederlandse paspoort en een serie bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank ter waarde van: 10, 25, 100 en 1000 gulden. Deze biljetten werden uit de roulatie genomen met de introductie van de euro. Ook ontwierp hij de buitenkant van het gebouw van Beeld & Geluid in Hilversum.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Nationale Museumweek

Evenementen - geweest:
» Jaap Drupsteen Designer Explorer
» The Rythm Painter

Locatie(s):
» Rijksmuseum Twenthe
» Museum Hilversum

Person(en)
» Jaap Drupsteen

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


The Rythm Painter lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap