theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Premiére Fit to Fly

Het Nationale Toneel

04-04-2016 - Schrijver en regisseur Casper Vandeputte duikt na de Haagse politiek (Nieuwspoort) en de kloof tussen de ‘haves’ en ‘have nots’ (The summer of ’96) nu in één van de meest besproken onderwerpen van dit moment; de vluchtelingenproblematiek.
De revisor - het Nationale Toneel - Linthorst, Schuurman, Van der Sman, Dir, Vanhegen, Spijkers, Jelgersma, Suijker, Smit
De revisor - het Nationale Toneel - Linthorst, Schuurman, Van der Sman, Dir, Vanhegen, Spijkers, Jelgersma, Suijker, Smit
Foto: Kurt Van der Elst

Het is oudejaarsdag. Een psychiater wandelt door de gangen op weg naar de Eerste Hulp. Over een uurtje is zijn dienst afgelopen en kan hij zich in het feestgedruis storten. Maar eerst nog dit spoedgeval; een uitgeprocedeerde asielzoeker heeft zich eerder op de dag in brand gestoken tijdens het luchten in vreemdelingendetentie. De psychiater moet beoordelen of deze man een psychiatrische stoornis heeft. In dat geval mag de man nog blijven om behandeld te worden. Zo niet, dan is hij ‘fit to fly’ en zal hij morgen worden teruggevlogen.

Vincent Linthorst speelt in de monoloog Fit to fly de psychiater die het prima voor elkaar heeft en die, net zoals velen van ons, het nieuws over vluchtelingen op veilige afstand volgde. Maar nu staat hij er middenin en wordt hij meegezogen in het politieke en morele drijfzand van de vluchtelingenproblematiek. Wat gebeurt er dan met je? Hoe ver ga je om iemand te helpen, waar ligt jouw grens?

Uitzonderlijk
Journalist Karel Smouter, adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent, gidste Casper Vandeputte een jaar lang door de wereld van hekken, grenspatrouilles, mensensmokkelaars, IND ambtenaren en asielaanvragen. Naar aanleiding van die tocht schreef en regisseerde Casper Vandeputte nu de voorstelling Fit to fly, gespeeld door Vincent Linthorst.

Achtergrond
In 2007 zag theatermaker Casper Vandeputte op de World Press tentoonstelling een foto van een Spaanse badgast die een aangespoelde vluchteling op het strand van Tenerife probeerde te redden, die foto (uit 2006) plantte het zaadje voor Fit to fly. In augustus 2014 benaderde Casper journalistiek platform De Correspondent om deze monoloog samen met hem te schrijven.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» De Revisor in première
» Premiere: De Freudjes, geen familie
» De Zender

Evenement - geweest:
» Fit to fly

Locatie(s):
» Nationaal Toneel Gebouw

Person(en)
» Vincent Linthorst

Groep(en)
» Het Nationale Toneel

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Premiére Fit to Fly lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap