theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Tulpomania in Haarlem

het fascinerende verhaal van de Tulpenmanie in de Gouden Eeuw

30-03-2016 - Deze tour voert door de historische binnenstad van Haarlem en het lentepark Keukenhof. Haarlem was het centrum van de tulpenhandel in de 17e eeuw.

Tulpomania Haarlem
Jheronimus Bosch, De Hooiwagen, Madrid, Museo Nacional del Prado.
Jheronimus Bosch, De Hooiwagen, Madrid, Museo Nacional del Prado.
Jheronimus Bosch, De Hooiwagen, Madrid, Museo Nacional del Prado. Met speciale medewerking van het Museo Nacional del Prado. Foto en beeldverwerking: Rik Klein Gotink en Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation Project.
Foto: Rik Klein Gotink en Robert G. Erdmann

De tulpenmanie van de Gouden Eeuw komt in Haarlem weer tot leven in het Frans Hals Museum en de bierbrouwerij Jopenkerk. Ook de Keukenhof staat dit jaar in het teken van de Gouden Eeuw, zo zijn de verhalen over de indrukwekkende tulpenmanie te zien in de tentoonstelling Tulpomania.

Keukenhof is dé plek om deze lente te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen, hyacinten en andere bolbloemen. Een dag vol beleving die je niet snel vergeet. Het mooiste lentepark ter wereld biedt een unieke geur- en kleurbeleving, meer dan 20 spectaculaire bloemenshows, verrassende inspiratietuinen en vele bruisende evenementen. Het Keukenhof thema voor 2016 is “De Gouden Eeuw”, de periode waarin Holland rijk werd door de wereldwijde handel.

In het voorjaar is het Frans Hals Museum traditiegetrouw in de ban van bloemen met overal prachtige boeketten in bijzondere (tulpen)vazen. Een kleine expositie met diverse prenten laat zien dat in de Gouden Eeuw schilders al ver over de grenzen trokken om exotische bloemen vast te leggen. Studenten van de Rietveld Academie ontwerpen dit jaar speciaal voor het museum enkele nieuwe vazen.Uitzonderlijk
In oude archieven heeft Jopenbier een receptuur teruggevonden van een bier uit de 17e eeuw. Dit verfrissende bier heeft Jopenbier heel toepasselijk tot Tulpomania gedoopt als herinnering aan het Haarlem van de Gouden Eeuw. Met dit historische bier ontdekt u dus zelfs de smaak van de Tulpomania.

Achtergrond
Haarlem, ooit ontstaan als Romeinse nederzetting, ontving in 1245 stadsrechten van graaf Willem II van Holland. Vanaf dat moment groeide Haarlem uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. Eenmaal in handen van Willem van Oranje trokken veel Vlamingen naar de stad, waarvan de invloeden ook nu nog zichtbaar zijn. In de Gouden Eeuw was Haarlem een geliefde woon- en verblijfplaats voor de rijken een machtigen.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» 500 jaar Jheronimus Bosch

Evenement - geweest:
» Tulpomania in Haarlem

Locatie(s):
» Frans Hals Museum
» Keukenhof
» Centrum Haarlem
» Jopenkerk

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Tulpomania in Haarlem lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap