theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Valentijn

Een mooie gelegenheid om samen iets leuks te doen.

10-02-2016 - Valentijnsdag is de dag waarop mensen extra aandacht geven aan degene die ze liefhebben. Het feest van de liefde valt steevast op 14 februari.

David Bowie - Valentine's Day
Art Rotterdam Main Section: 2-8
Art Rotterdam Main Section: 2-8
Foto: Ula Mirowska

Veel geliefden geven elkaar op valentijnsdag cadeautjes of sturen (in de Verenigde Staten vaak anoniem) kaarten. De dag is in Nederland de laatste decennia een belangrijke dag geworden voor veel winkels. Onder andere bloemen en lingerie worden erg goed verkocht.

Daarnaast worden er natuurlijk veel romantische uitstapjes gemaakt en dates afgesproken, daarom zet TheAgenda een paar leuke en romantische uitgaanstips op een rij, van een frisse wandeling tot een warme theateravond.

Uitzonderlijk
Volgens een legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. De Keizer voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen met de tekst ‘Van je Valentijn’.

Achtergrond
Valentijnsdag werd in 496 uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn door Paus Gelasius I. Voor die tijd werd op 15 februari Lupercalia gevierd, ter ere van Juno. Ongehuwde mannen en vrouwen werden tijdens dit feest door middel van loting voor een dag aan elkaar gekoppeld.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Art Rotterdam Week
» Close-Up in EYE
» Holland Dance Festival

Evenementen - toekomst:
» Nationaal Park De Biesbosch
   1 januari t/m 1 november, Dordrecht
» Wandelen in Thorn
   1 januari, Thorn
» Theaterdiner
   1 januari, IJsselstein (Ut) (Ijsselstein)
» Kunstroute Helmond
   1 januari, Helmond
» Bonbons maken@The Chocolate Bar
   1 januari, Nijmegen

Evenementen - geweest:
» Boudewijn de Groot - Achter Glas
» Chez BROOD
» Dance Date
» Doorgefokt
» Enfants Terribles
» Good [Old] Times, My Tasteful Life
» Graceland
» Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop
» Love… the Beatles
» Oeroeg
» Op bezoek bij meneer Green
» Wie is Loesje?
» Willem Ruis

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Valentijn lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap