theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Close-Up in EYE

A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands

27-01-2016 - EYE presenteert van 31 januari t/m 22 mei de tentoonstelling Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands.
IFFR 2015
IFFR 2015
Foto: IFFR 2016

De groepstentoonstelling omvat een groot aantal recente film- en videowerken en ruimtelijke installaties van een nieuwe generatie filmmakers/kunstenaars in Nederland, die de grenzen tussen film, video en beeldende kunst slechten.

Deelnemende filmmakers/kunstenaars zijn: Melanie Bonajo, Felix Burger, Helen Dowling, Zachary Formwalt, Mariska de Groot, Hamza Halloubi, Cristóbal León & Joaquín Cociña, Amos Mulder, Florian & Michael Quistrebert, Janis Rafa, belit sağ, Joris Strijbos & Matthijs Munnik, Lichun Tseng en David Verbeek.

De tentoonstelling geeft een indruk van het brede spectrum aan ontwikkelingen en presenteert een uitgebreid scala aan artistieke benaderingen van het medium film. Zo legt Melanie Bonajo in performatieve projecten de veranderende relatie tussen de moderne mens en diens omgeving onder de loep en verdiept zich in raadselachtige occulte rituelen. Zachary Formwalt bestudeert in zijn werken de complexe relatie tussen geschiedenis, economie en beeldproductie en, in evenzo overrompelende beelden, laat Janis Rafa catastrofes zien waarbij de oorzaak ambigu blijft.

Ook zijn er films die een hallucinerende, zintuiglijke begoocheling oproepen (Helen Dowling, Amos Mulder), naast installaties waaraan uitgebreid wetenschappelijk en technologisch onderzoek ten grondslag ligt en geluid en licht belangrijke ingrediënten vormen (Strijbos en Munnik). In de werken van bijvoorbeeld belit sağ en Hamza Halloubi voert maatschappelijk engagement de boventoon; in poëtische overpeinzingen reflecteren zij op de huidige situatie van de islamitische wereld.

Verder zijn er kunstenaars en filmmakers die onderzoek doen naar de menselijke perceptie, de hedendaagse beeldcultuur onder de loep nemen en analyseren (gebroeders Quistrebert), de spanning tussen fictie en realiteit op de spits drijven of een volledig eigen universum creëren (Felix Burger, Cristóbal León & Joaquín Cociña).

Kunstenaar en componist Mariska de Groot heeft een installatie ontwikkeld met lichtprojecties op een groot aantal roterende schijven, die aan pre-cinema-apparaten doen denken. De projecties brengen een intrigerend schaduwspel teweeg van grafische patronen, beweging en reflecties op de wand. De frequenties van het licht worden daarbij opgevangen door licht-sensitieve speakers die het vervolgens tot geluid transformeren.

Daarnaast zullen er verrassende installaties te zien zijn van makers die vooral bekend zijn met hun werk voor de reguliere cinema, zoals een nieuwe installatie van filmmaker David Verbeek en Lichun Tseng.

Uitzonderlijk
De Nederlandse film- en videokunst heeft de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Er is sprake van een nieuwe generatie makers die uitermate productief is, en de scheidslijnen tussen film, video en beeldende kunst laten vervagen. Zij maken zowel werken voor single screen, voor meerdere schermen, als omvangrijke ruimtelijke installaties waarin ook bewegend beeld is opgenomen.

Achtergrond
EYE geeft met de tentoonstelling een podium aan jonger talent en nodigt daarnaast elke twee weken een van de Nederlandse (kunst)academies uit om in een speciaal research lab een presentatie te maken, met het werk van een aantal getalenteerde studenten.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» International Film Festival Rotterdam 2016
» Valentijn

Evenement - geweest:
» Close-Up

Locatie(s):
» Eye Film Instituut

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Close-Up in EYE lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap