theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Carnaval in Nederland 2016

02-02-2016 - Carnaval valt altijd zes weken voor Pasen, de eerste volle maan van de lente. Dit jaar is dat zondag 7 tot en met dinsdag 9 februari. TheAgenda brengt de feesten in kaart.

Vastelaovend in Mestreech
Pasen luidt ook de lente en het festival seizoen in
Pasen luidt ook de lente en het festival seizoen in
Foto: Marek Mnich

In Nederland zijn er twee varianten van Carnaval: de Rijnlandse en de Bourgondische.
De Rijnlandse variant wordt vooral in Zuid-Limburg en in het oosten van Noord-Brabant gevierd. Het Bourgondische Carnaval wordt in de meeste plaatsen van Noord-Brabant gevierd, in het Land van Maas en Waal en in een paar van oorsprong Katholieke plaatsen: Twente, West-Friesland en op Zuid-Bevelland.

Beide stijlen verschillen van elkaar, maar overal vind je natuurlijk de optochten en Prins Carnaval. met zijn gevolg en ook speelt in beide varianten de datum 11 november een grote rol. De verschillen zitten hem op het eerste oog in de aankleding. Bij het Bourgondische carnaval verkleden mensen zich van oorsprong minder uitbundig. Dit komt omdat Brabant een lange periode van armoede kende. Een bekend voorbeeld van de simpele kleding is de boerenkiel met zakdoek.

Bij de Rijnlandse variant pakt men daarentegen helemaal uit met de kleding: deze wordt gehuurd of speciaal gemaakt en is bestand tegen de kou. De Limburgers en de oostelijke Brabanders vieren Carnaval namelijk buiten.

Achtergrond
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht op dinsdagavond begint de vastenperiode van 40 dagen, tot Pasen. Waar het woord "Carneval" vandaan komt, is niet zeker, een verklaring is de Latijnse term "Carne Vale" (vaarwel aan het vlees).

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Carnaval 2011 in Nederland
» Carnaval in Nederland 2012
» Carnaval in Nederland 2013
» Carnaval in Nederland 2014
» Carnaval in Nederland 2015
» Pasen 2016

Evenementen - geweest:
» Carnaval in Maastricht
» Carnaval in Oldenzaal
» Grote Optocht in Oeteldonk
» Grote Optocht van ’t Kielegat
» Lampegatse Optocht

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Carnaval in Nederland 2016 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap