theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Holland Dance Festival

Ramen open naar de wereld!

21-01-2016 - De vijftiende editie van het Holland Dance Festival komt eraan. Van 28 januari tot en met 20 februari 2016 staat dansstad Den Haag, thuisbasis van het festival, in het teken van internationale dans.

Holland Dance Festival Trailer 2016
Persbeeld Something Old Something New
Persbeeld Something Old Something New
Foto: Introdans

Het festival vindt plaats in drie Haagse theaters, waaronder het gloednieuwe Zuiderstrandtheater dat middenin de duinen aan zee ligt. De twee jaar geleden hoge ogen gooiende Gauthier Dance Company staat met een eigentijdse versie van Alice in Wonderland in dit prachtige theater aan zee met twee voorstellingen. Het Witte Konijn, de Mad Hatter, de Cheshire Cat, de kale, wrede Hartenkoningin: de belangrijkste karakters uit Lewis Caroll’s sprookje hebben allemaal een plek in Mauro Bigonzetti’s choreografie. Live muziek komt van de Italiaanse groep Assurd en de projecties van Carlo Cerri zorgen voor een visueel spektakel. Deze voorstelling is tevens ook in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam te zien.

Een andere publiekslieveling, choreograaf Nanine Linning, brengt met haar gezelschap een ode aan de 500 jaar geleden overleden beroemde Nederlandse schilder Hieronymus Bosch. Linning viert zijn oeuvre met een overweldigend totaalconcept van dans, videokunst, weelderige kostuums en levensgrote sculpturen.

Lumina, The New Zealand Dance Company’s triple bill is nieuw werk van down under met een Nederlands tintje. Holland Dance Festival nodigde de Nederlandse choreograaf Stephen Shropshire uit om samen met twee Nieuw-Zeelandse choreografen nieuw werk te presenteren. Hun voorstelling belooft een opwindend samenspel van licht, beweging en geluid te worden.

Het festival boort daarnaast in een aantal voorstellingen ook een dieper maatschappelijk thema aan. Sluiten we elkaar, zoals dansers letterlijk en figuurlijk doen, in de armen of sluiten we elkaar buiten? De vaak lastige weg naar de overwegend ‘witte’ top van de danswereld van donkere jonge dansers, komt onder andere tot uiting in diverse choreografieën van Ballet Black: een gezelschap dat zich sterk maakt voor donkere of dansers van Aziatische afkomst. Hoe ver talent je brengt als huidskleur niet in de weg staat, bewijzen Michaela DePrince (danseres bij het Nationaal Ballet) en Sedrig Verwoert (o.a. bekend van het populaire tv-programma So You Think You Can Dance). De discussie over dans en etniciteit gaat over meer dan de danswereld alleen. Andere voorstellingen waar dit onderliggende thema naar voren komt zijn onder meer Pavement van Kyle Abraham uit New York. Pavement gaat over de positie van de Afro-Amerikaanse man in de Verenigde Staten. Black Grace, uit Nieuw-Zeeland neemt de culturele achtergrond mee op het toneel en laat een unieke mix van elementen uit de Samoaanse en Maori danscultuur en de hedendaagse dans zien.

Uitzonderlijk
Zo´n vijftig voorstellingen uit acht landen zijn in drie weken tijd te zien. Komende editie kunnen bezoekers ook van het festival genieten in Rotterdam, Delft en Amsterdam. Voorstellingen uit het festival gaat eveneens on tour en zullen te zien zijn in Groningen, Drachten, Tilburg en Heerlen.

Achtergrond
Al bijna dertig jaar haalt Holland Dance Festival uit de hele wereld primeurs naar Nederland. Daarmee presenteert het festival gezelschappen en danskunstenaars die anders niet te zien zouden zijn in ons land. Het festival kenmerkt zich door een veelzijdig programma waar bezoekers de top van de dans van dichtbij kunnen bewonderen. Het is een festival om je als bezoeker bij thuis te voelen: voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Het programma wordt verrijkt door (hotel)arrangementen, dansdiners en workshops voor dansliefhebbers van alle niveaus. Dat maakt een bezoek aan de danshoofdstad van Nederland in deze maand onvergetelijk.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Something Old, Something New
» Moderne dans in Den Haag
» 500 jaar Jheronimus Bosch
» Valentijn

Evenementen - geweest:
» 7 Dialogues
» ALICE
» Ballet Black
» Born To Fly
» Celebration!
» Dance Date
» Fijnzinnige Dans
» Good [Old] Times, My Tasteful Life
» Hieronymus B
» Ine Rietstap Lezing in teken van debat
» Jaap Flier - Solist
» Kaash
» Krabat
» La Curva
» Lumina
» Man of the Hour
» Pas de deux
» Pavement
» Somos
» Source of Inspiration Gala
» Straight Around
» Talent On The Move 2016
» The Look of Feeling
» Verse 3
» Wachten op de Barbaren
» Welcome Canada!

Locatie(s):
» Theater aan het Spui
» Korzo Theater
» Zuiderstrandtheater
» Atrium Den Haag
» Nieuwe Luxor Theater
» Theater De Veste
» Stadsschouwburg Amsterdam

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Holland Dance Festival lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap