theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

500 jaar Jheronimus Bosch

12-01-2016 - In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch in ’s-Hertogenbosch overleed. Met een uitgebreid programma wordt de beroemde schilder herdacht en geëerd onder de titel Jheronimus Bosch 500, een meerjarige manifestatie, met 2016 als hoogtepunt.

Bosch Grand Tour - Algemene Teaser
Vincent van Gogh Zelfportret als schilder, 1887/1888
Vincent van Gogh Zelfportret als schilder, 1887/1888
Foto: Van Gogh Museum

Het evenementenjaar startte op 1 januari met het traditionele Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, dit keer geïnspireerd op Jheronimus Bosch, in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarop volgt een rijk gevarieerd programma met tentoonstellingen, podiumkunsten, festivals, lezingen, circus en stadsevenementen voor een breed publiek.

Het programma voor 2016 omvat een groot aantal premières. Van het Koninklijk Concertgebouworkest met de wereldpremière van Requiem voor Bosch van Detlev Glanert, nieuw werk van beeldend kunstenaars Jan Fabre, Jeroen Kooijmans en Marc Mulders, tot choreografieën van Marie Chouïnard, Jiří Pokorný en Juanjo Arqués. Van muziektheater van Liesa van der Aa, Vasco Mendonça en Dimitri Verhulst, theater van Lucas de Man en Jetse Batelaan, tot circus door Les 7 Doigts de la Main en Les Colporteurs.

Jheronimus Bosch woonde en werkte meer dan 500 jaar geleden in ’s-Hertogenbosch. Het stratenpatroon is sinds de middeleeuwen nauwelijks veranderd. Bovendien is een aantal locaties bewaard gebleven dat direct aan de schilder gerelateerd is. Bosch Experience combineert in 2016 de middeleeuwse stad met een beeldenroute, een thematische vaarroute op de Binnendieze, een lichtshow op de Markt en een cultureel-toeristisch activiteitenprogramma.


Uitzonderlijk
De tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie (13 februari – 8 mei 2016) in Het Noordbrabants Museum brengt voor het eerst in 500 jaar het grootste deel van de werken van de kunstenaar terug naar de stad waar ze gemaakt zijn. Negen schilderijen werden onlangs grondig gerestaureerd in samenwerking met het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Deze panelen zullen in Het Noordbrabants Museum voor het eerst in gerestaureerde staat aan het publiek worden getoond.

Achtergrond
Met het overgrote deel van het oeuvre van Bosch, met meer dan 90 culturele evenementen en projecten, waaronder de documentaire "Jheronimus Bosch - Touched By The Devil", in samenwerking met tientallen instellingen en makers uit binnen- en buitenland, honderden vrijwilligers en naar verwachting honderdduizenden extra bezoekers.

Programmamanager Marc Eysink Smeets: “we zijn heel blij met de enorme creatieve energie die Bosch bij de mensen losmaakt. Veel activiteiten ontstaan uit de samenwerking tussen lokale organisatoren, amateurs, vrijwilligers, soms in samenwerking met professionele kunstenaars. Bosch Open Expo, Fanfari Bombari, De stoet van Bosch, Bosch Beest, Bosch Parade, De wereld van Bosch: samen goed voor meer dan 2.000 mensen die een creatieve bijdrage leveren aan het programma. Tel daar de honderden vrijwilligers uit stad en regio bij op die zich inzetten voor onze bezoekers, en je kunt met recht stellen dat Bosch ook 500 jaar na dato mensen in beweging brengt.


Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» 2015: Het jaar van Van Gogh
» Storioni Festival
» Karel Appel in het Gemeente Museum
» Holland Dance Festival
» Nationale Museumweek
» Eerste Museumnacht in Maastricht
» Tulpomania in Haarlem

Evenement - toekomst:
» Jheronimus Bosch Art Center
   1 januari t/m 1 november, Den Bosch

Evenementen - geweest:
» Circus Jheronimus Bosch
» Hieronymus B
» Jheronimus Bosch - Visioenen van een Genie
» Jheronimus Bosch - Bosch Grand Tour
» Jheronimus Bosch - Bosch Requiem 2016
» Jheronimus Bosch - Bosch by Night Lightshow
» Jheronimus Bosch - De Wereld van Bosch
» Jheronimus Bosch - Bosch Experience

Locatie(s):
» Jheronimus Bosch Art Center | Nieuwe Sint-Jacobskerk

Person(en)
» Jheronimus Bosch

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


500 jaar Jheronimus Bosch lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap