theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

David Bowie (69) overleden

11-01-2016 - Zanger en acteur David Bowie (69) overleed vannacht, "omringd door familieleden is hij vredig heengegaan na een 18 maanden durende strijd tegen kanker", aldus de Facebook account.
Album cover shoot for Aladdin Sane, 1973 Design by Brian Duffy and Celia Philo, make up by Pierre La Roche
Album cover shoot for Aladdin Sane, 1973 Design by Brian Duffy and Celia Philo, make up by Pierre La Roche
Foto: Brian Duffy © The David Bowie Archive and (under license from Chris Duffy) Duffy Archive Limited

David Bowie werd afgelopen vrijdag 69, wat grootst werd gevierd met de release van zijn nieuwste album 'Blackstar'. Het album ontving lovende reacties, net als de single 'Lazarus' vorige maand met bijpassend surrealistische video, als ook de Broadway-musical met hetzelfde titel, waar Michael C. Hall Bowie vertolkt. Iedereen leek het er over eens "Bowie is Back!".

De werkelijkheid achter de schermen was dat Bowie een verloren strijd aan het voeren was tegen kanker, welke anderhalf jaar eerder werd geconstateerd. Toch presteert hij met zijn laatste album zich nogmaals heruit te vinden. De rode draad in Bowie's oeuvre constante revolutionaire vernieuwing.

Voor velen zal hij de personificatie blijven van Glam-rock en één van de meest invloedrijkste popartiesten ooit. Qua muziek, qua styling, qua video's, tot aan zijn laatste video 'Lazarus' toe.

Uitzonderlijk
• Muziekperformer Sven Ratzke toert vanaf september 2015 al met de show 'Starman' geïnspireerd door de muziek van David Bowie. Dit tournee lijkt verlengd te worden tot april 2016.
• Sinds 11 december is in het Groninger Museum de tentoonstelling "David Bowie is..." te zien, TheAgenda berichte hier eerder over in "David Bowie Is van start", de tentoonstelling loopt nog tot en met 13 maart 2016.

Achtergrond
David Bowie brak door in 1969 met het lied 'Space Oddity', welke werd uitgebracht vlak voor de eerste maanlanding, het liedje werd opgepikt door de BBC en gebruikt tijdens de maanlanding-coverage. Het daaropvolgend album met de gelijknamige titel was geen echt succes.

Maar met de daaropvolgende 'Ziggy Stardust' introduceerde hij het fenomeen concept-album en vertoonde hij zijn inmiddels tot signatuur verheven stijl om telkens als iedereen denkt dat hij afgeschreven heeft een album te maken, dat automatisch het etiket vernieuwend opgeplakt krijgt.

Zijn echt grote doorbrak kwam in 1975 met het <i>soul</i>-album 'Young Americans', met de mega-hit 'Fame'. In hetzelfde jaar maakte hij ook zijn acteerdebuut, als alien in de film "The Man Who Fell to Earth" (1976). In die tijd verschenen er steeds meer verontrustende artikelen over zijn drugsgebruik.

Eind jaren '70 neemt hij samen met "Brian Eno" de trilogie op 'Low. Heroes and Lodger', het lukte hem uiteindelijk om af te kicken en maakte veel indruk op critici met de 'Elephant Man' op Broadway.

Bowie ging meer acteren met als hoogtepunt zijn optreden in de film "Merry Christmas Mr. Lawrence" (1983). In hetzelfde jaar nam hij het commercieel zeer succesvolle album "Let's Dance".

Met het floppen in de bioscoop van de film "Labyrinth" (1986) —de film werd overigens een zeer succesvolle video— leek de acteercarrière van Bowie ten einde.

In 1992 her-start Bowie nogmaals zijn carrière met 'Black Tie White Noise', een album geïnspireerd door zijn huwelijk met fotomodel "Iman".

In 2003 bracht Bowie de album 'Reality' uit en met de daaropvolgende tour 'The Reality Tour' vanaf november 2003. De tour werd kort voor het einde afgebroken na een hartinfarct in juni 2004.

In 2006 was hij te zien als Tesla in de film "The Prestige".

In 2014 wordt kanker bij hem geconstateerd.

Op 17 december 2015 verscheen met veel media aandacht de single 'Lazarus', kort daarvoor ging de muziektheaterproductie 'Lazarus' op Broadway van start met in de hoofdrol "Michael C. Hall" (Dexter, Six Feet Under) onder regie van de Vlaming "Ivo van Hove" verbonden aan Toneelgroep Amsterdam.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Start kaartverkoop David Bowie Is
» David Bowie Is van start
» David Bowie Is...langer in het Groninger Museum

Evenementen - geweest:
» David Bowie Is...
» Starman

Locatie(s):
» Groninger Museum

Person(en)
» David Bowie
» Sven Ratzke

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


David Bowie (69) overleden lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap