theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

De Utrechtse Nieuwjaarsduik

een eigen culturele traditie

20-12-2015 - Tijdens de 13e editie van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik, dé traditionele start van het culturele kalenderjaar, openen culturele makers en instellingen hun deuren en laten ze zien wat ze in het nieuwe jaar te bieden hebben.
Utrecht International Comedy Festival
Utrecht International Comedy Festival
Foto: UICF 2015

Op meer dan vijftig locaties zijn er optredens, workshops, lezingen, exposities en voorstellingen te bezoeken.

Na een verbouwing van anderhalf jaar is Stadsschouwburg Utrecht weer helemaal terug. De volledige make-over wordt gevierd met een feestelijk programma waarbij DOX, SPRING festival, Roos Blufpand met band en zwartkijker Ton Kas van de partij zijn. In Het Literatuurhuis geven vier boekenliefhebbers onder leiding van schrijver Philip Huff minicolleges over boeken die de wereld veranderden. Vier kerken in het centrum van Utrecht maken deel uit van het programma, waaronder de Pieterskerk met een optreden van het Rosa Ensemble. Dit ensemble geeft een preview van de muziektheatervoorstelling Akasha. Ook in Paushuize staat muziek centraal met de mini-opera Sint Maarten en Merkel van pianist Laurens van Rooyen en optredens van Kamerkoor Sjanton en het kleurrijke mannenkoor Cantatori Del Duomo. Bij restaurant Podium onder de Dom spelen niet de gerechten, maar Theatergroep Brood en Spelen de hoofdrol met de voorstelling Ik zie dat je afdwaalt. Op het Open Stage van TivoliVredenburg verzorgen Comedy Huis Utrecht, De Nederlandse Pop Academie, de band Femme Vanille en Small Bigband On the Roll een optreden.

Tijdens de Nieuwjaarsduik is er ook volop programma voor kinderen met bijna 30 activiteiten. Zo zijn in de Winkel van Sinkel theaterartiest en mimespeler Hakim (Traïdia, red.), de Nuffe Tantes en het ArcheoLAB van het Universiteitsmuseum Utrecht aanwezig. De blazers van K.O. Brass! (van The Kyteman Orchestra) geven hier voor jong en oud een spetterend optreden.Uitzonderlijk
In 2016 wordt er een bijzonder feest gevierd, in november 2016 is het namelijk 1700 jaar geleden dat Sint Maarten, de beschermheilige van de Domstad geboren werd. Het Stadhuis trapt dit feestjaar alvast af tijdens de Nieuwjaarsduik, met een programma rond hun heilige.

Achtergrond
Initiatiefnemer Culturele Zondagen is een eendaags (soms tweedaags) cultureel evenement in de stad Utrecht dat zes keer per jaar plaatsvindt rond een specifiek thema. Allereerst in samenwerking met de Utrechtse culturele instellingen, maar vaak wordt daarnaast samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties binnen en buiten Utrecht, het onderwijs, winkeliers en horeca, al gelang het thema. Inhoudelijk wisselen terugkerende Culturele Zondagen als Nieuwjaarsduik, en het Uitfeest af met themagerichte Zondagen als Hoezo Armoede?, Vocaal Kabaal, Op bezoek bij het boek, In de ban van de man, Utrecht 40-45 en Alles Kids.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Utrecht International Comedy Festival 2015
» Tweede editie Vlaams Film Festival in Utrecht en Amsterdam
» Een Utrechter in Londen
» Nederlands Film Festival 2015

Locatie(s):
» TivoliVredenburg
» Theater Kikker
» Winkel van Sinkel
» Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)
» louis hartloper complex
» Stadsschouwburg Utrecht
» AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
» Domkerk
» Ekko
» Kunstliefde
» Filmtheater 't Hoogt
» Lutherse Kerk
» Expositieruimte Moira
» Theater Moira
» Sterrenwacht Sonnenborgh

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


De Utrechtse Nieuwjaarsduik lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap