theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Something Old, Something New

08-12-2015 - In Something Old Something New presenteert Introdans een mix van oud en nieuw, naast een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Jiří Kylián danst het gezelschap een wereldpremière van Nils Christe en een Nederlandse première van Idi Larbi Cherkaoui.

Introdans | SOMETHING OLD SOMETHING NEW
Andante

Van meesterchoreograaf Jiří Kylián danst het gezelschap La Cathédrale Engloutie. Een choreografisch juweel dat hij in 1975 voor het Nederlands Dans Theater maakte en dat wereldwijd nog steeds veel succes oogst, maar hier in Nederland lang niet meer te zien is geweest. Het ballet verloor in 40 jaar niets aan zeggingskracht en is geïnspireerd door het, bij duisternis, enkel hóren van de zee. Het is dan ook gezet op het geluid van aanrollende en weer wegebbende golven, vermengd met de pianomuziek van de Franse componist Claude Debussy waaraan Kylián de titel van zijn creatie ontleende. In prachtige beelden roept de choreografie gevoelens van een romantisch, onvervuld verlangen op. Daarbij maakte Kylián voor het eerst gebruik van de vloeiende, wervelende bewegingstaal die later zo kenmerkend voor hem zou worden. De vele contrasten in het ballet – aarde, lucht, vrijheid, beperking – vragen van de dansers een perfecte timing en een sterk onderling vertrouwen.

Nils Christe wordt vooral geroemd om zijn onnavolgbare muzikaliteit. In eigen land werkt hij al sinds begin jaren tachtig voor Introdans. Een van zijn laatste werken voor het gezelschap, Le Sacre du Printemps, werd genomineerd voor een Zwaan, de belangrijkste Nederlandse dansprijs. Voor Something Old Something New maakte Christe een nieuwe creatie, genaamd CANTUS, zijn 25ste werk voor Introdans. Ook hierin speelt zijn grote natuurlijke muzikale gave een belangrijke rol.

De Nederlandse première van Orbo Novo, is een creatie van de internationaal gelauwerde, Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Larbi maakte de choreografie op uitnodiging van het New Yorkse Cedar Lake Contemporary Ballet. Hij liet zich daarbij inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem oproept, ofwel: door zijn confrontatie met de ‘Nieuwe Wereld’ (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Ook verwijst de choreografie naar de gemeenschappelijke achtergrond en voorouders van Europeanen en Amerikanen. Tegen een prachtig decor van een steeds veranderende lattenconstructie schetst Larbi in vloeiende, adembenemende dansscènes een sfeer van hoop en nieuwe vooruitzichten, maar, mede ingegeven door de muziek van Szymon Brzóska, ook van melancholie en verlangen naar wat geweest is.


Uitzonderlijk
De sfeer van het programma wordt gekenmerkt door gevoelens van onvervuld verlangen, melancholie, herinneringen aan wat geweest is, maar ook van hoop en vrijheid. Dit alles wordt verbeeld in een meeslepende danstaal met een weergaloze flow en muzikaliteit.

Achtergrond
Zaterdag 3 oktober zijn in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de Zwanen 2015, de Oscars van de Nederlandse Dans, uitgereikt. Roel Voorintholt, artistiek directeur bij Introdans, kreeg de Gouden Zwaan uitgereikt voor de belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse dans die hij gedurende de ontwikkeling van zijn loopbaan als artistiek directeur heeft geleverd.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Introdans van zijn beste kant in End Of Season.
» Het reizende Kerstgala van Introdans
» Vier kerst met Introdans
» Holland Dance Festival

Evenement - geweest:
» Something Old Something New

Groep(en)
» Introdans

Genres
» Dans - artiesten, agenda

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Something Old, Something New lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap