theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Premiere van Opera Eichmann

Een opera over de vrije wil

01-12-2015 - De Diamantfabriek presenteert op woensdag 9 december in Muziekgebouw aan ’t IJ de wereldpremière van EICHMANN, een opera van componiste Maria Alejandra Castro Espejo en toneelschrijver/regisseur Bo Tarenskeen tijdens de Muziektheaterdagen A’dam.

EICHMANN - Een opera over de vrije wil

Wat gebeurt er in de hoofden van mensen die niet nadenken? Zijn wij wel vrij te noemen wanneer we handelen vanuit automatismen? En hoe klinkt gedachteloosheid eigenlijk? In 1963 publiceerde filosofe Hannah Arendt het omstreden Eichmann in Jerusalem. A Report on the Banality of Evil, een reportage van het proces tegen de SS-functionaris die logistiek verantwoordelijk was voor de massamoord op de Joden. Arendt opperde de gedachte dat een bureaucraat als Adolf Eichmann geen duivel is maar een banale uitvoerder van wat hem bevolen wordt. Nog steeds staat hij symbool voor de brave, gehoorzame ‘bureaumoordenaar’ die niet nadenkt over de verschrikkelijke consequenties van zijn daden en daar ook geen schuld of verantwoordelijkheid bij voelt. Recente ontwikkelingen in de neurowetenschap werpen een heel nieuw licht op deze zaak: vrije wil, en dus verantwoordelijkheid, zijn blijkbaar illusies die we onszelf voorhouden. In de opera EICHMANN voeren de makers zeven personages ten tonele. De verlichtingsfilosoof, de recidivist, de geest van Hannah Arendt, de golem en anderen proberen te doorgronden wat Eichmann vandaag de dag voor ons zou kunnen betekenen.

Uitzonderlijk
Maria Alejandra Castro Espejo en Bo Tarenskeen zetten met deze voorstelling hun eerste stap in het grootschalige muziektheater. In 2010 stroomden zij als jonge talenten in bij De Diamantfabriek, waar zij zich ook in de toekomst zullen blijven ontwikkelen als muziektheatermakers.

Achtergrond
Componiste Maria Alejandra Castro Espejo (1978) vormt een eigen geluid binnen de moderne Nederlandse muziek. In haar werk spelen de theatrale mogelijkheden van de stem en die van het musiceren een belangrijke rol. Ze voltooide haar compositiestudie bij Klaas de Vries en Diderik Wagenaar. Toneelschrijver en (muziek)theaterregisseur Bo Tarenskeen (1981) neemt met zijn associatieve, lichtvoetige verwerking van zware politiek-filosofische thema’s een unieke plek in binnen de nieuwe generatie Nederlandse theatermakers. Beide makers stroomden in 2010 als nieuwe talenten in bij de Diamantfabriek. In opdracht van de productiekern maakten zij de kleinschalige succesvolle muziektheatervoorstelling Echo & Narcissus.

Door Diamantfabriek

Zie ook:

Artikel(en)
» Eerste editie Muziektheaterdagen Amsterdam
» Tweede editie Muziektheaterdagen Amsterdam

Evenementen - geweest:
» Eichmann
» Muziektheaterdagen Amsterdam

Locatie(s):
» Muziekgebouw aan 't IJ
» Ostadetheater
» Toneelschuur

Groep(en)
» De Diamantfabriek

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Premiere van Opera Eichmann lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap