theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Een Utrechter in Londen

04-12-2015 - Op 20 december start de tentoonstelling Een Utrechter in Londen in het Centraal Museum Utrecht, met een overzicht van het werk van schilder P.C. Wonder.
Beeldmerk Nieuwjaarsduik Utrecht
Beeldmerk Nieuwjaarsduik Utrecht
Foto: Culturele Zondagen

De Utrechtse schilder Pieter Christoffel Wonder leefde in de eerste helft van de negentiende eeuw. Zijn werk wordt gerekend tot de Nederlandse Romantiek. Deze stroming beleefde haar bloeitijd in de beginjaren van het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden (rond 1830). Wonder ontwikkelde zich door oefening tot een succesvol schilder. Zijn oeuvre omvat portretten, schilderijen met alledaagse taferelen en zogenaamde conversation pieces: groepsportretten waarop de afgebeelde figuren met elkaar in gesprek zijn.

Het leven van Wonder neemt een belangrijke wending als hij de Engelsman Sir John Murray ontmoet. Murray reist door Nederland om kunstcollecties te zien, en is zo onder de indruk van Wonders schilderijen, dat hij hem in 1824 uitnodigt om naar Londen te komen. Wonder gaat op de uitnodiging in en verblijft er acht jaar. In die periode geeft Murray Wonder de opdracht een aantal schilderijen voor hem te maken.

In de tentoonstelling Een Utrechter in Londen zijn de schilderijen te bewonderen die Wonder in opdracht van Murray maakte. Deze behoren, net zoals ‘Het trappenhuis van de Londense woning van de schilder’ (1828) tot Wonders mooiste werk. Het is de eerste, en wellicht ook enige keer dat deze werken uit particulier bezit worden tentoongesteld.

Naast vele andere hoogtepunten uit het geschilderde en getekende oeuvre van Wonder, wordt in de tentoonstelling ook een aantal werken van tijdgenoten getoond. De periode waarin Wonder leefde, komt verder tot leven door de aanwezigheid van meubelen en kostuums uit de periode 1800-1850. Deze objecten maken deel uit van de collectie van het Centraal Museum.

Uitzonderlijk
Voorafgaand aan deze tentoonstelling organiseert Kunstliefde van 28 november t/m 20 december 2015 de verkooptentoonstelling genaamd Wonderful World, waarin Kunstliefde haar oprichter Wonder centraal zet. De expositie biedt originele kunstwerken van kunstenaarsleden en toegepaste kunst van jonge en gerenommeerde designers uit het hele land. Alle werken verwijzen naar het werk van P.C. Wonder.

Achtergrond
In 1807 richt Wonder samen met zijn plaatsgenoot Jan Baptist Kobell een tekengezelschap op, dat vanaf 1814 de naam ‘Schilder- en Teekenkundig Genootschap Kunstliefde’ draagt. Niet alleen professionele kunstenaars zijn lid van dit genootschap, ook enthousiaste amateurs sluiten zich aan. Tijdens wekelijkse bijeenkomsten oefenen de leden het tekenen naar gekleed model.
Via Kunstliefde komt Wonder in contact met vooraanstaande Utrechters, die uit liefhebberij lid zijn. In opdracht maakt Wonder portretten van een aantal van hen.

Door Centraal Museum Utrecht

Zie ook:

Artikel(en)
» De Utrechtse Nieuwjaarsduik

Evenement - geweest:
» Een Utrechter in Londen

Locatie(s):
» Centraal Museum

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Een Utrechter in Londen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap