theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Eerste vier voorstellingen Holland Festival in de verkoop

30-11-2015 - Afgelopen week zijn de eerste vier voorstellingen voor het Holland Festival 2016 in de verkoop gegaan. Het festival voor internationale podiumkunsten vindt plaats van 4 tot en met 26 juni in Amsterdam.

Until the Lions / Akram Khan Company – first trailer
You are my destiny (Lo stupro di Lucrezia)
You are my destiny (Lo stupro di Lucrezia)
Foto: © Brigitte Enguerand

Het Holland Festival toont klassieke en eigentijdse muziek, opera, muziektheater, klassiek en eigentijds theater, dans, multidisciplinaire theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen.

Die Stunde da wir nichts voneinander wußten
Europa verandert en blijft veranderen. Wat is er nog over van de Europese droom van eenheid? Het Estse regie-duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo, geroemd om zijn ge­ëngageerde werk, maakte bij het Hamburgse Thalia Theater een geheel tekstloze voorstelling over Europa anno nu. Het werk dat ze gebruiken is van de Oostenrijker Peter Handke en bestaat enkel uit regieaanwijzingen. Van de auteur kregen de makers toestemming om nieuwe scènes toe te voegen, waarin ze verwijzen naar de meest actuele Europese kwesties. Tientallen acteurs, dansers en een koor tonen in een biologerende reeks soms ultrakorte scènes het continent in al zijn diversiteit.

Wat als ouderdom op magische wijze is te genezen? The Cure is een nieuwe kameropera van de Britse componist Harrison Birtwistle in opdracht van het Londense Royal Opera House en het Aldeburgh Festival. Over de heks Medea die haar schoonvader Aeson met een flinke portie magie zijn jeugd teruggeeft.

The Cure & The Corridor
The Cure is geschreven als pendant van The Corridor, over het fatale moment waarop Orpheus omkijkt naar zijn Eurydice. De twee werken – te zien in één decor, onder één regie – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door hun radicaal vernieuwende kijk op twee Griekse herrijzenis-mythes. Beide worden gezongen door sopraan Elizabeth Atherton en tenor Mark Padmore. Een keelsnoerende double bill.

Until the Lions
Wereldster Akram Khan is terug op het festival met de Nederlandse première van Until the Lions, een nieuw werk en het laatste waarin hij zelf zal dansen. Hij richt zich op het veranderende lichaam: van jong naar oud, van man naar vrouw, en terug. Lang waren gender en seksualiteit verboden onderwerpen voor Khan, die in Engeland een traditionele opvoeding kreeg van zijn Bengaalse ouders. Nu hij ouder wordt, wil hij deze kwesties aan de orde stellen. Daarvoor gebruikt hij zijn ongeëvenaarde dansvorm: een mengeling van de klassieke Indiase kathakdans en moderne stijlen. Mis hem niet, deze laatste kans om Khan te zien dansen.

Fifty for the Future
Het Kronos Quartet, al ruim veertig jaar aan de top, is een week lang artist in residence tijdens het festival met zijn project Fifty for the Future. Een van de activiteiten is dit concert in Muziekgebouw aan ’t IJ, waar het kwartet werk van onder anderen Donnacha Dennehy en Laurie Anderson speelt. Als gelegenheidsoctet met het Nederlandse Ragazze Quartet speelt het de wereld­première van een nieuw werk van Yannis Kyriakides. Daarnaast komen enkele nieuwe composities aan bod uit het Fifty for the Future-repertoire: vijftig opdrachten die het Kronos Quartet over een periode van vijf jaar verstrekt aan uiteenlopende componisten. Met dit concert laat Kronos zien dat het nog altijd voorop loopt met zijn avontuurlijke smaak en ijzersterke uitvoeringen.


Uitzonderlijk
Die Stunde da wir nichts voneinander wußten van Thalia Theater, The Cure & The Corridor van Harrison Birtwistle, David Harsent en London Sinfonietta, Until the Lions van Akram Khan en Fifty for the Future door Kronos Quartet zijn de eerste vier voorstellingen die bekend gemaakt werden van het programma.

Achtergrond
De eerste voorstelling van het Holland Festival vond plaats op 15 juni 1948 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Uitgevoerd werd Pelléas et Mélisande door de Wagnervereeniging (met een geheel Franse rolbezetting).

Tijdens de laatste editie in 2015 toonde het festival 45 producties met 100 voorstellingen. Het festival 2015 was van reguliere omvang, in tegenstelling tot de uitzonderlijke editie van 2014. Het trok 69.000 bezoekers en had een zaalbezetting van rond de 80%. De grote gratis evenementen: House in Your House, All-Imitate-Act, The Book of Sand en Opera in het Park trokken meer dan 239.000 bezoekers. De 68ste editie was de eerste onder artistieke directie van Ruth Mackenzie.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Holland Festival 2015

Evenementen - geweest:
» Die Stunde da wir nichts von einander wussten
» Fifty for the Future
» The Cure & The Corridor
» Until the Lions

Locatie(s):
» Muziekgebouw aan 't IJ
» De Gashouder - Westergasfabriek
» Stadsschouwburg Amsterdam

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Eerste vier voorstellingen Holland Festival in de verkoop lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap