theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Tentoonstelling De Hemelbestormers

op reis naar de sterren

20-11-2015 - In de tentoonstelling Hemelbestormers nemen kunstenaars ons mee op een reis naar de sterren. Buiten het bereik van de aardse zwaartekracht, doet het universum dienst als observatorium: een conceptuele ruimte van waaruit we op ons wereldse bestaan en onze positie in een steeds verder uitdijend heelal kunnen reflecteren.

Sinds mensenheugenis spreekt het firmament tot de verbeelding, als een niet te omvatten oord van verlangen, een projectievlak en onderwerp van onderzoekende nieuwsgierigheid. Sinds het aanbreken van het nieuwe millennium zien we een opnieuw een sterke interesse in het universum, zowel binnen de kunst als de wetenschap en politiek. In lijn met deze ontwikkeling gaan we in de tentoonstelling Hemelbestormers op zoek naar het punt waarop het aardse en het extraterritoriale elkaar kruisen.

Het werk Della Scultura & La Luce (1985) van Marinus Boezem (NL, 1934) vormt het uitgangspunt van deze kosmologische verkenningen. Het werk van Boezem – een van de vaders van de Nederlandse conceptuele kunst – bestaat uit een ronde, platte doos. De doos herbergt een imposant berglandschap: het Mont Blanc-massief. Aan de binnenkant van de deksel is een afbeelding van de noordelijke sterrenhemel aangebracht. Wanneer de doos gesloten is raken de toppen van de bergen de hemel. Met dit poëtische werk heeft Boezem het universum opgesloten in een kleine ruimte. Echter, hemel en aarde zijn met elkaar verenigd in het duister, buiten ons bereik of slechts toegankelijk via de verbeelding.

Della Scultura & La Luce is een eenvoudige, maar krachtige metafoor voor het existentiële, maar vergeefse verlangen het onmetelijke te omvatten en te ontsnappen aan de aardse zwaartekracht. Boezem is niet de enige die het universum als zijn werkterrein beschouwt. De kunstenaars in de tentoonstelling Hemelbestormers tasten in hun verlangen naar het onbekende het sublieme af. In confrontatie daarmee omschrijven zij de nietigheid.

Uitzonderlijk
Met werk van Julieta Aranda, Marinus Boezem, Agnes Meyer-Brandis, Laurent Grasso, Alicja Kwade, Katie Paterson, Thomas Ruff.

Achtergrond
De Hemelbestormers is te zien van 4 december tot en met 14 februari.

Door Nathanja van Dijk

Zie ook:

» expositie

Evenement - geweest:
» Hemelbestormers

Locatie(s):
» Garage Rotterdam

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Tentoonstelling De Hemelbestormers lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap