theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Op snoepjacht voor Sint Maarten

Geef me appel of een peer, Ik kom het hele jaar niet meer

11-11-2015 - Er is vanavond de kans dat u kinderen aan de deur krijgt, maar het zijn geen verdwaalde Halloween-gangers. 11 November is namelijk Sint Maarten.

Pommes Frites
Sinterklaas
Sinterklaas
Foto: (c) (Sjoerd van der Wal Photography | iStockphoto)

Sint Maarten' zelf heet eigenlijk Martinus van Tours, een heilige uit de Middeleeuwen. Hij was de bisschop van de stad Tours en de grondlegger van het katholieke christendom in (hedendaags) Frankrijk.

Ondanks deze religieuze toon, is de Sint Maarten-viering dit eigenlijk helemaal niet. Het is vooral bedoeld voor kinderen en het kan op allerlei verschillende manieren gevierd worden. Zo is er de welbekende lampionnen-tocht, waarbij de kinderen langs de deuren gaan met hun lampionnen (vroeger een uitgeholde suikerbiet) en Sint Maartens-liedjes zingen. Wees voorbereid; het is de gewoonte om de kinderen snoep te geven!

Veel van de talloze Sint-Maartenliedjes hebben een humoristische lading, al zijn er ook nog oude bedelliedjes. Sommige liedjes komen in het hele taalgebied voor, andere liedjes komen slechts in een klein aantal dorpen voor. Het oudst bekende Sint-Maartensliedje is het volgende:

Stoockt vier, maeckt vier:
Sinte Marten komt hier
Met syne bloote armen
Hij soude hem gheerne warmen?


Ook kan er een groot vreugdevuur ontstoken worden, dit is vooral populair in Limburg, waar het eigenlijk de vrijdag of zaterdag ervoor wordt gevierd ter opening van het carnavalsseizoen, dat officieel vandaag (de elfde van de elfde) om 11:11 van start gaat. Het carnavalsseizoen is dus al geopend!

Uitzonderlijk
Op woensdag 11 november wordt tevens wereldwijd Divali, naast het Holi feest een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, gevierd.

Achtergrond
Bedeloptochten zoals met Sint-Maarten werden en worden (in Vlaanderen) ook gehouden met Driekoningen of met Nieuwjaar, en ook het Sinterklaasfeest heeft kenmerken van een bedelfeest. Bedelfeesten waren oorspronkelijk nodig in de moeilijke wintermaanden. Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen, derhalve zagen rijke burgers hun kinderen er liever niet aan mee doen. Pas sinds de jaren dertig van de vorige eeuw werd Sint-Maarten gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Sinterklaas en zijn Pieten 2015
» Lichtjesfeest Divali in aantocht

Person(en)
» Sint Maarten

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Op snoepjacht voor Sint Maarten lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap