theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Lichtjesfeest Divali in aantocht

10-11-2015 - Op woensdag 11 november wordt wereldwijd Divali, naast het Holi feest een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, gevierd. Ook in Nederland vinden verschillende vieren plaats.

Hindu Basics: Divali
Divali, lichtenfeest
Divali, lichtenfeest
Foto: thefinalmiracle

De term Divali is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. Tijdens het dit lichtjesfeest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken en wordt de Hindoe godin Lakshmi, van het licht, de schoonheid, rijkdom en voorspoed wordt vereerd. Divali staat voor de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, wijsheid op onwetendheid en van de waarheid op onwaarheid.

De datum van Divali wordt bepaald met de hindoekalender. Bij het aanvangen van het einde van de donkere helft , Krishnapaksha, van de Hindoe maan maand Ashvin wordt begonnen met het divalifeest. De start van het feest is afhankelijk van de dag voor de nieuwe maan in de maan maand Ashvin.

Sommige vierders van het lichtjesfeest reinigen hun woning grondig, voor de inwendige reiniging vasten ze op de vijf dagen rond Divali in zoverre dat men geen vlees of ander voedsel eet waarvoor dieren lijden. Traditioneel gaat Divali gepaard met consumeren van veel zoetigheid. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband en is een feest voor iedereen. Daarnaast wordt ook in de Mandir, het Hindoe gebedshuis, tijdens Divali een dienst gehouden.

De eerste dag heet Dhan-trayodashi of Dhanteras. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenleving.

De tweede dag is bekend als Chotti Divali (kleine Divali) of Naraka Chaturdasi. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.

De derde dag van het feest Divali is de belangrijkste dag van de Lakshmi-puja, welke geheel in het teken staat van de godin Lakshmi. Men gelooft dat op deze voorspoedige dag de god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.

De vierde dag is genaamd Padwa of Varsha-pratipada , welke de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartelling van de Hindoes.

De laatste van de 5 dagen is bekend als Bhaiya-Dooj, (Bhayyaduj, Bhaubeej en Bhayitika). Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

Uitzonderlijk
Divali is een van de best gevierde feesten binnen de Hindoecultuur. Het verenigd alle leden van de gemeenschap, jong, oud, rijk of arm.

Achtergrond
Het feest is echter over heel India verspreid, en door het eeuwenlange isolement zijn er verschillende legenden en verhalen rond het feest gevormd. De bekendste is dat Divali een oogstfeest is. De oogst is binnen gehaald, de winter komt eraan, het werk is gedaan, en het is tijd voor feest. Handelaren in India sluiten op Divali het oude boekjaar af, vereffenen schulden en reinigen hun winkels.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Vandaag vieren hindoestanen Divali
» Divali 2014
» Herfstival 2015
» Op snoepjacht voor Sint Maarten

Evenementen - geweest:
» Divali Concert
» Diwali Festival Amstelveen
» Stichting APNA - Divali 2015

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Lichtjesfeest Divali in aantocht lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2023 theAgenda.nl/HyperLeap