theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

De Nederlandse Dansdagen

30-09-2015 - Tijdens de achtiende editie laat Festival de Nederlandse Dansdagen op van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober in Maastricht de Nederlandse dans in al haar verschijningsvormen floreren.

Trailer Festival de Nederlandse Dansdagen 2015

Verschillende voorstellingen die dit jaar door de nieuwe generatie makers werden gecreëerd, plaatsen de beweging van de mens in het hart van de choreografie, en hebben daarmee een sterke focus op beweging als oerbron van communicatie. Het festival toont diverse werken met dit uitgangspunt. In Higher van Michele Rizzo/ICK Amsterdam laten drie dansers met groeiende energie hun bewegingen en zichzelf zien. Meervoudig breakdance wereldkampioen Menno van Gorp biedt in Rise Up van Guilherme Miotto/Korzo moedig weerstand aan een onzichtbare tegenkracht. In een mengvorm van omarmen, opvangen en voortduwen neemt Iván Pérez/Korzo de toeschouwer in Exhausting Space mee op een stroom van stevige, maar behoedzame bewegingen. In SENSES van Loïc Perela/ Dansateliers zien we dansers zoeken naar verbinding, om samen de doorgaande werveling van bewegingen af te remmen.

Tijdens het festival komen de werelden van de oudere en nieuwe generatie makers op unieke wijze samen. Naast de hierboven genoemde makers zijn ervaren, onafhankelijke makers als Beppie Blankert en Piet Rogie te zien. In een speciaal voor de Dansdagen ontwikkelde festivalvariant van het dansconcert Gezien Giacometti geeft prijswinnend choreograaf Beppie Blankert, samen met het muziekensemble Nieuw Amsterdams Peil, de toeschouwer de kans om zijn eigen ervaring vorm te geven als kunstenaar. Gelauwerd maker Piet Rogie creëert in RE/turn een dansante beeldenreeks over de ontluisterende werking van het dementieproces en maakt als danser in zijn werk zijn rentree.

Deze festivaleditie zijn vanzelfsprekend ook enkele sterke werken uit het Nederlands dansrepertoire te zien. Op zaterdagavond is Het Nationale Ballet te zien met het iconische Twilight (1972) van Hans van Manen. Nicole Beutler brengt 3:The Garden (2011) opnieuw uit, deze keer in de grote zaal, en geeft daarmee dit bestaande werk een nieuwe impuls. Op zondagmiddag kan een nieuw publiek van dit werk genieten. Wies Bloemen vroeg drie jonge collega choreografen een reactie vorm te geven op Bronsttijd (1996), Eindtijd (2000) en Harnas (2013). Giulio D’Anna, Alida Dors en Cecilia Moisio, die alle drie de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht wonnen, creëerden drie succesvolle remakes van dit dansrepertoire van Danstheater AYA.

Na de succesvolle start in 2014 krijgt Distinguished Dreams in 2015 een vervolg. Net als vorig jaar ontmoeten twee verschillende kunstdisciplines elkaar in onze tijdelijke pop-up store in het centrum van Maastricht. De Nederlandse Dansdagen en Opera Zuid vroegen drie choreografen/dansers en drie klassiek geschoolde zangers om, met het klassieke lied als uitgangspunt, in duo’s twee korte, eigenzinnige performances te maken. Met als resultaat zes korte werken van 5 minuten, waarin dans en opera verrassend samenkomen en waar de toeschouwer apart of als een reeks van kan genieten.

Uitzonderlijk
Tijdens het festival gaan twee producties van vrouwelijke makers in première, waarin gender, vrouwelijkheid en vrouwelijke kracht een belangrijke inspiratiebron zijn. Op zaterdag 3 oktober is de première van Mum’s the Word van Cecilia Moisio. In Please me Please – The Duet, die op zondag 4 oktober in première gaat, rekt Liat Waysbort onze definitie van schoonheid op.

Achtergrond
Het festival werd in 1998 opgericht door Theater aan het Vrijthof, NTR (destijds NPS) en de gezamenlijke Nederlandse dansgezelschappen. Dit zijn nog steeds belangrijke partners van de organisatie. De afgelopen jaren is Festival de Nederlandse Dansdagen uitgegroeid tot een van de belangrijkste Nederlandse dansevenementen voor zowel landelijk publiek als voor professionals. Naast het presenteren van een verrassende en prikkelende selectie uit het afgelopen seizoen, werpt het festival meer en meer een blik op de toekomst en stimuleert ze deze toekomst met bijzondere projecten Act Your Age, Performing Gender, (OLD)Fashion(ed) en Distinguished Dreams, de zogenaamde Dansdagen Specials. Een breed publiek de dans in alle rijkdom te laten ervaren blijft daarbij de drijfveer.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Dancing On The Edge

Evenement - geweest:
» Nederlandse Dansdagen 2015

Locatie(s):
» Theater aan het Vrijthof

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


De Nederlandse Dansdagen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap