theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Terug naar het jaar 1400 met de Gebroeders van Limburg

De Midddeleeuwen herleven in Nijmegen

27-08-2015 - In het weekend van 29 en 30 augustus 2015 zal in de binnenstad van Nijmegen voor de elfde keer het Gebroeders van Limburg Festival plaatsvinden.

Ruime verdubbeling aantal bezoekers tijdens Gebroeders van Limburg
Festivalpubliek
Festivalpubliek
Foto: Hans Peter van Velthoven

Er zijn demonstraties van valkeniers, miniatuurschilders en ambachtslieden. Venters brengen hun waren aan de man en boogschutters laten hun kunsten zien. Vijfhonderd re-enactors zorgen ervoor dat u zich een weekend lang in middeleeuws Nijmegen waant. De middeleeuwen worden op een zo authentiek mogelijke manier tot leven gebracht. De jubileumeditie in 2014 van het Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen trok over het weekend 8800 bezoekers.

Uitzonderlijk
Het Gebroeders van Limburg Festival is het grootste middeleeuwse festival in Nederland, waar zo'n 500 re-enactors laten die tijd zo authentiek mogelijk tot leven komen.

Achtergrond
Aan het rijtje wereldberoemde schilders als Van Eijck, Bosch, Breughel, Vermeer, Rembrandt, van Gogh en Mondriaan gaan de gebroeders Van Limburg vooraf. De drie broers Paul, Herman en Johan van Limburg werden rond 1380 geboren in Nijmegen aan de Burchtstraat. Zij waren de zoons van Arnold van Limburg en Metta Maelwael. Beide ouders kwamen uit een kunstenaarsgeslacht voort en hun zoons volgden diezelfde richting. Rond 1400 werden de drie broers naar Parijs gehaald door hun oom Jan die daar hofschilder was. Deze bezorgde hen een opdracht aan het Bourgondische hof van Hertog Philips de Stoute. Na diens overlijden nam de Hertog van Berry de gebroeders in dienst. Ze werkten aan dit hof aan het kopiëren, samenstellen en vooral het illustreren van manuscripten als Les Belles Heures en Les Très Riches Heures. Uiteindelijk werden de broers bij de Hertog van Berry zelfs hovelingen aan het hertogelijke hof. Na hun dood zijn de afbeeldingen van de Gebroeders van Limburg wereldberoemd geworden.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Festivals 2015

Locatie(s):
» Mariënburgkapel (LUX)
» Mariënburgplein
» St. Nicolaaskapel
» St. Stevenskerk
» Centrum Nijmegen

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Terug naar het jaar 1400 met de Gebroeders van Limburg lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap