theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Amsterdam Fringe Festival

A festival on the brink of reality

02-09-2015 - Van 3 tot 13 september, tien dagen lang performance, live art, (muziek)theater, dans en ongeremde energie.
Angels In America / Selectie TF 2015
Angels In America / Selectie TF 2015
Foto: foto: Sanne Peper

Het Amsterdam Fringe Festival is een ongeselecteerd, ongetemd en ongejureerd festival: een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Met 11 dagen lang 80 verschillende voorstellingen op meer dan 40 verschillende locaties.

Deelnemende groepen komen uit heel Nederland en uit het buitenland. Dit jaar zijn er voorstellingen te zien uit o.a. Zuid Afrika (uitwisseling met het Grahamstown National Arts Festival) Brighton (uitwisseling met Brightin Fringe Festival), New York, Canada en Ijsland.

Om het 10 jarig bestaan van het Amsterdam Fringe Festival te vieren vroeg het festival een aantal artiesten terug te komen. Uiteraard met nieuw werk, het blijft de Fringe. Zo gaat John Moran wederom op het Amsterdam Fringe Festival in première. Eerder was hij er met Etudes: Amsterdam en dit stuk toert nog steeds de wereld rond. John Moran is een componist uit New York, ooit de protege van Philip Glass en The Boston Globe schreef: "Moran is a modern-day Mozart".

Ook Micheal McQuilken is terug, hij presenteerde op de Amsterdam Fringe o.a. Machine Makes Man. Tevens interessant is de samenwerking tussen Bert Hana (winnaar van de Dioraphte Amsterdam Fringe Award 2009) en 7090 (winnaar van de Dioraphte Amsterdam Fringe Award 2014), zij maakten samen de productie: Huldebiet.

Gedurende het hele Amsterdam Fringe Festival is ’t Fijnhout Theater omgebouwd tot Het Fringe Theater. In twee zalen in dit prachtige theater zijn het hele festival lang voorstellingen te zien. Bovendien is Het Fringe Theater de Main Hub van de Fringe, de plek waar alle gekte, alle creatieve perversiteit, alle lelijks en alle lekkers bij elkaar komt.

Iedere 3 jaar vraagt het Amsterdam Fringe Festival een nieuwe groep om het Fringe Nachtcafé te hosten. Na Club Slip & Grip, Circus Treurdier en Club Silenzio is het nu de beurt aan: Club Gewalt. Deze Rotterdamse muziektheater groep speelde al twee keer eerder op de Fringe (De Carnavalskinderen en Man on Wire) en is flink aan het doorbreken. Ze speelde met verschillende voorstellingen op De Parade, werkte samen met Orkater aan een productie en brachten onlangs hun eerste album uit op tape.

Uitzonderlijk
Door middel van een open inschrijving wil de fringe de grote diversiteit en beweeglijkheid in de marge van het gevestigde theater uit Nederland, Vlaanderen en andere landen zichtbaar maken, talent en experiment stimuleren en een platform creëren waarbinnen het publiek kennis kan maken met meerdere (muziek)theaterstukken, live art en performances die zich buiten het gevestigde theatercircuit bevinden.

Achtergrond
Fringe betekent letterlijk ‘rand’. Een Fringe Festival is een festival op zich, dat plaatsvindt naast een officieel theaterfestival. Het Amsterdam Fringe Festival bevindt zich in de rafelranden van het jaarlijkse Nederlands Theater Festival en ontstond tien jaar geleden als antwoord op de officiële theaterselectie. Het Amsterdam Fringe Festival is gebaseerd op de beroemde en succesvolle Fringe Festivals zoals deze bestaan in bijvoorbeeld Edinburgh, Adelaide, New York en Delhi.

Inmiddels zijn er meer dan 190 Fringe Festivals over de hele wereld. De Fringe wil een stimulerende omgeving bieden aan artiesten met ruimte voor ontmoeting, kruisbestuiving en stimulering van artistieke innovatie. Makers worden toegelaten op basis van ongejureerde inschrijving. Het publiek wordt uitgenodigd het avontuur met de makers aan te gaan. Het Amsterdam Fringe Festival onderscheidt zich van andere theaterfestivals door de open inschrijving en door hedendaags theater in een informele en toegankelijke context te plaatsen. Daarmee opent de Fringe niet alleen vele deuren van Amsterdamse podia voor makers en groepen, maar ook voor een nieuw(sgierig) publiek.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» De beste elf op het Nederlands Theater Festival

Locatie(s):
» Fijnhouttheater

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Amsterdam Fringe Festival lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap