theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

SPRING Performing Arts Festival

Tien dagen dans, theater en meer

09-05-2015 - Tien dagen dans, theater en meer voorstellingen van vernieuwende (inter)nationale choreografen en theatermakers te ontdekken in Utrecht. Van donderdag 21 tot en met zaterdag 30 mei 2015 vindt de derde editie van SPRING plaats.

SPRING 2015 - Trailer

Van een Chileens- Mexicaanse choreografe met een fascinatie voor traditionele volksdans (Amanda Pińa) tot een prijswinnende comedian uit Groot Brittannië (Kim Noble), en van een science-fiction ballet van een Zwitserse-Braziliaan (Guilherme Botelho) tot een team‐up van twee helden van het Vlaams moderne theater (Pieter Ampe en Benjamin Verdonck). Met Romeo Castellucci heeft SPRING één van de meest invloedrijke hedendaagse theatermakers op het programma staan. Castellucci is te zien met Human use of human beings en als speciale gast van het festival geeft hij een workshop en openbaar interview. De Duitser Julian Hetzel is als theatermaker verbonden aan SPRING en maakt in samenwerking met het festival Sculpting Fear als voorstelling en een reeks pop‐up performances in de openbare ruimte. Openingsvoorstelling van SPRING is Complexity of Belonging van de Nederlandse choreografe Anouk van Dijk die in 2012 naar Australië verhuisde om het dansgezelschap Chunky Move te leiden.

Locatievoorstellingen Voorstellingen zijn tijdens SPRING niet alleen te zien in de theaters van Utrecht, maar ook op onverwachte locaties in de stad. Zo verreist in een loods in De Energiehaven (Elektronweg) een tijdelijke theaterzaal waar Stad der blinden, naar de roman van Nobelprijswinnaar José Saramago, van Theater Utrecht in premičre gaat (regie: Thibaud Delpeut).

De als industrieel erfgoed bestempelde U.T.A.M. Garage in de Ridderschapsstraat is het decor voor de voorstelling van de eerder genoemde Romeo Castellucci.
Ook opent de voormalige gevangenis Wolvenplein de deuren voor SPRING. De Zuid‐Koreaanse choreografe Geumhyung Jeong speelt hier haar betoverende solovoorstelling CPR Practice.

Net als voorgaande jaren is SPRING ook zichtbaar in de binnenstad met gratis toegankelijke performance installaties. Op de Stadhuisbrug staan drie minitheaters van de Vlaamse theatermaker Benjamin Vandewalle waar voorbijgangers plaats in kunnen nemen voor een intieme rendez-vous met een volslagen onbekende. Kunstenaar Joris van Oosterwijk heeft zijn atelier tijdelijk op het Stadhuisplein, alwaar hij levensgrote stempels van het publiek maakt met zijn Stamping Project. Dries Verhoeven is met het controversiële Wanna Play? (Liefde in tijden van Grindr) te zien op de Neude. Tien dagen lang leeft Verhoeven daar in een glazen huis en communiceert met de buitenwereld enkel via dating apps zoals Grindr.

Verder zijn in het eerste festivalweekend (Pinksteren) de pop‐up performances te zien van artist-in-residence Julian Hetzel, geeft choreografe Nicole Beutler een preview van haar nieuwe voorstelling op de Vismarkt en werkt SPRING voor het derde jaar samen reizende cultmarkt Le Bazarre.

Theater Kikker is tien dagen lang het levendige festivalcentrum met de centrale kassa in de hal en de Foyer van het theater als meeting point. Op zondag 24 mei organiseert SPRING i.s.m. Subbacultcha in Theater Kikker een afterparty bij Julian Hetzel’s voorstelling Sculpting Fear met Planningtorock (A/V DJ set), Veseel (live) en DJ The Stress.


Uitzonderlijk
SPRING haalt hedendaagse voorstellingen van over de hele wereld naar Utrecht en laat het publiek kennis maken met internationale choreografen en theatermakers die anders niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn. In totaal worden zestien voorstellingen geprogrammeerd uit tien verschillende landen

Achtergrond
SPRING is een internationaal dans- en theaterfestival, in 2013 ontstaan uit de fusie van Festival aan de Werf en Springdance. SPRING is het festival waar internationale theatermakers en choreografen te ontdekken zijn die jong (van geest) zijn en risico’s durven te nemen. Tijdens het festival zijn voorstellingen te zien in de theaters van Utrecht, maar ook op onverwachte locaties zoals in een voormalige gevangenis en op centrale plekken in het hart van de binnenstad.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» SPRING is comming

Evenement - geweest:
» SPRING Performing Arts Festival 2015

Locatie(s):
» Theater Kikker

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


SPRING Performing Arts Festival lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap