theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Moederdag 2015

07-05-2015 - Moederdag, de tweede zondag in mei, is de dag waarop veel kinderen en partners hun moeder of vrouw eens extra in het zonnetje zetten. Kijk hier voor de leukste uit-tips van theAgenda!

Over de hele wereld eren mensen al honderden jaren hun moeders. In de oudheid werd de naam 'moeder' gegeven aan dingen en plaatsen waarvan zij hielden en eerden. Moeder aarde, moeder natuur, etc. 'Moeder Zondag' was tijdens de Middeleeuwen een kerkelijke feestdag in Europa.

Het feest werd gevierd op de zondag voor Pasen. Kinderen verlieten hun thuis toen nog op jonge leeftijd om te werken of te leren. Elke lente kwamen ze op deze zondag terug naar huis, om hun kerk en moeder te bezoeken en geschenken aan beiden te geven.

Het idee voor onze huidige moederdag is ontstaan in de Verenigde Staten. Eind negentiende eeuw leefde er in West Virginia een moeder met elf kinderen. Zeven kinderen stierven jong en om haar verdriet te 'vergeten' besloot de moeder haar leven te wijden aan het helpen van andere mensen. Op de sterfdag van deze vrouw (de tweede zondag in mei 1906) besloot haar dochter, Anna Jarvis, iets te organiseren om alle moeders te eren. Ook de lokale kerkleiders zagen wel iets in haar plan en zo werd de tweede zondag van mei uitgeroepen tot Moederdag.

Het feest breidde zich hierna snel uit binnen de Verenigde Staten. Vanaf 1910 werd Moederdag in heel West-Virginia gevierd. Hierna legde Anna haar idee voor aan de president, Woodrow Wilson. Met zijn goedkeuring is Moederdag sinds 1914 in de Verenigde Staten een nationale feestdag. Moederdag waaide rond 1930 over naar België en Nederland.

Door onze redactie

Zie ook:

Evenementen - geweest:
» Heerlijk duurt het langst
» Hendrickje, Rembrandts lief
» Jeetje... wat een moeder
» La Paloma
» Ladies of the Lowlands
» Moederdagconcert
» Moederdag Liedrecital
» Ooievaart - Den Haag vanaf het water
» Soldaat van Oranje - De Musical
» SupermaM (6+)
» Suus zingt Toon
» Thuis bij Ellen

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Moederdag 2015 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap