theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Theater na de Dam 2015

Een groeiende theatertraditie

04-05-2015 - Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog.

Roeland Hofman over Een Oorlog om in te Wonen
Theatertour Op Sterk Water
Theatertour Op Sterk Water
Foto: (c) Merlijn Doomernik

Zo staat Wende samen met rapper Typhoon in de piste van Koninklijk Theater Carré met een eenmalige voorstelling over het verzwijgen, een muzikale performance die bestaat uit zowel eigen repertoire als een door beide artiesten nieuw geschreven nummer, speciaal voor de herdenking. Naast Koninklijk Theater Carré is Theater Na de Dam ook op allerlei andere locaties actief op 4 mei. In zo’n twintig steden door heel Nederland zijn die avond maar liefst vijftig voorstellingen en vijftien jongerenprojecten te zien.

De eigenzinnige regisseur Roeland Hofman maakt een voorstelling over hoe de waarheid als eerste stilviel toen Nederland capituleerde. Toneelschrijver Rik van den Bos schrijft een avondvullende toneeltekst over hoe het naoorlogse zwijgen zelfs de derde generatie nog steeds bepaalt. Acteurs van de grote stadsgezelschappen zoals het RO theater, Theater Utrecht en Toneelgroep Maastricht presenteren die nieuwe tekst op 4 mei 21.00 uur gelijktijdig door het hele land.

De jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen bejaarde buurtbewoners over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling. De voorbereidingen voor maar liefst vijftien jongerenvoorstellingen zijn in volle gang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Almere, Utrecht, Dordrecht, Leeuwarden, Haarlem, Hoorn, Weesp, Sittard, Assen en Groningen.

Uitzonderlijk
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten artiesten en theatermakers in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zesde editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan vijftig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Achtergrond
Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, die zich in 2010 zorgen maakten over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -Week- Agenda
» 35 jaar Bevrijdingspop Haarlem
» Theater na de Dam
» Bevrijdingsdag 2015

Evenementen - geweest:
» Als ik nog eens word geboren
» Als we wakker worden
» Als wij niets doen
» Daar waar een nieuwe oorlog aanklopt moeten we het over de liefde hebben
» Dank zij de oorlog
» De laatste getuigen
» De Maliebaanmonologen
» De perzik van onsterfelijkheid
» De Jodenverraadsters
» De Schillebar, tussen vaudeville en crime passionel
» De pijp in Oorlog
» Dodelijk zwijgen
» Door de nacht klinkt een lied
» Een Oorlog om in te wonen
» Het Geheugen van Rotterdam
» Het Verlaten Hotel
» Het bittere kruid
» Het onderzoek / tussen licht en donker
» In Vrede
» Jongeren uit Haarlem
» Leger
» Lichte muziek, donkere tijden
» Maak het donker in het donker
» Mauerfrei
» Niemandsland
» Ooit De Oorlog
» Oorlog, je vertelt het na elkaar maar het gebeurt op hetzelfde moment
» Oranje Hotel
» Oud Spoor
» Polen in Plan Zuid
» Rebekka de Wit - Bolletje Binnenweg
» Roses
» So it goes
» Suja, suja Rotterdam
» Theater Na De Dam - De derde generatie
» Theater Na De Dam - Die Weise von Liebe und Tod
» Theater Na De Dam - Geen Nummers Maar Namen
» Theater Na De Dam - Fremd-Körper
» Theaterfestival 75 jaar oorlog in de stad
» Theater Na de Dam Nationale Opera & Ballet
» Wende en Typhoon in Carré
» West Words

Locatie(s):
» De Dam AMSTERDAM

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Theater na de Dam 2015 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap