theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Zevende editie Go Short

International Short Film Festival Nijmegen

08-04-2015 - Vanaf woensdag 8 april staat Nijmegen weer vijf dagen in het teken van de korte film tijdens de zevende editie van Go Short –International Short Film Festival.

Go Short - International Short Film Festival Nijmegen - 8/12 april 2015
Affiche Vuig
Affiche Vuig
Foto: Titia Hahne

Het festival voor de korte film in Nederland is intussen uitgegroeid tot een van de prominentste korte film festivals van Europa.

Woensdag 8 april gaat om 20:15u de zevende editie van het festival van start in aanwezigheid van honderden nationale en internationale gasten. Er staan meer dan 300 films op het programma, waarvan 82 films in Nederland in première gaan, 10 films gaan internationaal in première en 5 films beleven hun wereldpremière.

De opening van het festival bestaat uit een vijftal films die een dwarsdoorsnede van het festival laten zien. De avond start met Voor Film,een film die gaat over film en is door samenwerking tussen Douwe Dijkstra en Go Short tot stand is gekomen. My Honeymoongaat in op de actualiteit in Syrië, en gaat internationaal in première. PLANET ∑ van Momoko Seto viel in de prijzen op de Berlinale en biedt een absurd uitstapje. Een moment van ontroering volgt Metre Cuiem, het regiedebuut van de Italiaanse actrice Valentina Carnelutti. Met de droge Noorse humor van Yes We Love wordt het programma met een lach afgerond.

Naast de competitie-en focusprogramma’s zijn er diverse themaprogramma’s, specials en randactiviteiten tijdens Go Short. Zo zijn er shorts te zien over de zomerse zorgeloosheid van de Balkan, is de Oscar genomineerde film A Single Life te zien in de Oscar Shorts, spelen Frank Boeijen , Peter Johan Nÿland en Rense Slings live soundtracks bij korte films, is er een 6D-bioscoop en is er een 360 graden film te zien op de virtual-reality-headset Oculus Rift. Ook Cat Shorts is een van de speciale filmprogramma’s van Go Short, een programma vol artistieke kattenfilms én de virale katten hits van tien jaar Youtube.

Bijzondere aandacht besteedt Go Short dit jaar aan films uit de Baltische Staten, en er is een themaprogramma over de generatie van nu genaamd Generation I. De Noorse regisseur Gunhild Enger is aanwezig als de filmmaker van het jaar, en ook Yann Gonzalez(Frankrijk) is aanwezig met een retrospectief van zijn korte films.

Uitzonderlijk
‘Life Is Short’ is dit jaar de slogan van Go Short, en dat wordt vitaal en niet fataal bedoeld. De korte film zit namelijk vol leven en urgentie, de makers zitten kort op de tijdsgeest en hun films moeten gezien worden.

Achtergrond
Op zaterdagavond 11 april worden de awards voor de Europese competitie(NTR), de Nederlandse competitie (Vevam), de Breaking Shorts studentencompetitie (Diorapthe), de Youth Award en de Format Court Award uitgereikt. De vakjury voor de Europese competitie bestaat uit Claire van Daal (Nederlands Film Festival), de Letse Edmunds Jansons (animatiefilmmaker), de Berlijnse filmjournalist Carmen Gray, Daniel Ebner (korte filmfestival VIS Vienna Independent Shorts) en Philip Ilson (directeur van London Short Film Festival). De films ins de Nederlandse en studentencompetitie worden beoordeeld door Michiel Snijders (il Luster Producties), de Albaanse Adela Demetja (Balkan Beyond Borders Short Film Festival), de Belgische filmmaker Deben van Dam (The Way of All Flesh), filmmaker Ieva Veiverytė(Litouwen, Dog’s Life) en de Duits-Turkse Tuna Kaptan die op Go Short 2014 de aanmoedigingsprijs voor beste studentenfilm won. Vijf jongeren vormen samen de MovieZone Go Short jongerenjury die beslist wie de Youth Award ontvangt. Ook de festivalbezoekers vormen samen een jury, want zij bepalen wie op zondagmiddag 12 april de publieksprijs krijgt uitgereikt.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -week- Agenda
» Europese Dag van de Korte Film
» International Film Festival Rotterdam 2016
» Go Short

Locatie(s):
» LUX
» Mariënburgkapel (LUX)

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Zevende editie Go Short lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap