theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Bill Viola in De Nieuwe Kerk

Tristan’s Ascension en Fire Woman zetten serie Meesterwerk eigentijds voort

18-03-2015 - De serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk Amsterdam is sinds 28 februari 2015 voortgezet met twee installaties van videokunstenaar Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) en Fire Woman.

bill viola art nation interview

De serie kende eerder de werken De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012) en Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014).

Bill Viola maakte beide installaties in 2005, bij een uitvoering van Richard Wagners opera Tristan und Isolde, in een samenwerking met regisseur Peter Sellars en dirigent Esa-Pekka Salonen. De opera is een tragische liefdesgeschiedenis van twee mensen die voor elkaar zijn bestemd, maar elkaar niet zullen toebehoren. In de aparte video installaties Tristan’s Ascension en Fire Woman verbeelde Viola scenes uit Tristan und Isolde.

Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) toont een man liggend op een plaat, schijnbaar dood. Heel kleine druppels vallen omhoog. Langzaam vormen ze een dramatische opwaartse waterval. De man komt in beweging door de kracht van het water en stijgt op, hemelwaarts lijkt het. Tenslotte verdwijnt het water en zien we nog slechts de lege plaat.

Fire Woman laat het mysterieuze silhouet zien van een vrouw, staand voor een vlammenzee. We krijgen haar weerspiegeling in beeld in het oppervlak van water en vuur op de achtergrond. Ze beweegt naar het water, valt als het ware in haar eigen weerspiegeling en verdwijnt onder de oppervlakte. Het hele beeld vervaagt tot een blauwe, donkere gloed.

Bill Viola heeft een essentiële rol gespeeld in de doorbraak van video als kunst en de technologische mogelijkheden en inhoudelijke zeggingskracht ervan enorm vergroot. Viola onderzoekt met video de vormen van zintuiglijke waarneming als middel tot zelfkennis. Zijn werk is gericht op universele menselijke ervaringen zoals geboorte, dood en ontwikkeling van het bewustzijn.

Uitzonderlijk
De installaties, Tristan’s Ascension en Fire Woman, worden na elkaar met een beamer op een zeer hoog scherm geprojecteerd in De Nieuwe Kerk, met het van Viola bekende geluid: soms stil omgevingsgeluid, soms luid en intens, zoals de razende vlammenzee van Fire Woman of het omhoog stortende water in Tristan’s Ascension.

Achtergrond
In 2011 startte De Nieuwe Kerk met de serie Meesterwerk, waarbij jaarlijks een meesterwerk met een religieuze en/of spirituele lading uit een museale of particuliere collectie wordt getoond. Gijs van Tuijl, oud-directeur van het Stedelijk Museum, is gastconservator van de serie. Het geëxposeerde werk kan met alle religies of levensbeschouwingen te maken hebben. Steeds gaat het om een belangrijk werk dat vraagt om contemplatie en introspectie, dat schittert in de gotische ruimte van de kerk en dat uitnodigt tot het maken van een ‘pelgrimstocht’. De serie van Bill Viola is te zien tot en met 10 april.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -week- Agenda

Locatie(s):
» De Nieuwe Kerk Amsterdam

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Bill Viola in De Nieuwe Kerk lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap