theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Derstigste verjaardag Holland Animation Film Festival

Ruim 400 animatiefilms in 5 dagen

17-03-2015 - Op woensdag 18 maart vindt de opening van de 18de editie, tevens hun dertigste verjaardag, van het Holland Animation Film Festival (HAFF) in Utrecht plaats.

HAFF 2015 Leader
NFF Gouden Kalf
NFF Gouden Kalf
Foto: foto's Felix Kalkman

Tot en met 22 maart betekend HAFF vijf dagen gevuld met ruim 400 animatiefilms; van cartoons tot videoclips, eigenzinnige installaties en kunstfilms. Van potloodschets tot muisklik, het is allemaal te zien op het grootste internationale animatiefilmfestival van Nederland.

Tijdens de openingsavond in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht worden films van over de hele wereld vertoond, maar natuurlijk ook van Nederlandse bodem. In het openingsprogramma zijn twee Nederlandse films opgenomen: De korte film Splintertime van Amsterdamse videokunstenaar Rosto beleeft deze avond zijn internationale première. Ook de nieuwe film van Paul Driessen, Cat Meets Dog, is te zien en beleeft zelfs de wereldpremière tijdens de openingsavond. Driessen viert dit jaar bovendien zijn 75ste verjaardag op het HAFF met een speciaal programma gewijd aan zijn repertoire.

Op het snijvlak van beeldende kunst en animatie zijn kunstenaars actief met installatiewerk. Het combineren van de mogelijkheden van animatiefilm én ruimtelijke kunst of theater levert weer een heel eigen beeldtaal op en een geheel eigen presentatie. Enkele installaties zijn al sinds 3 maart te zien. Vanaf het festivalhart Louis Hartlooper Complex vormen de installaties een lint door de stad Utrecht, via het Centraal Museum, Oude Hortus (Universiteitsmuseum) en Galerie Sleper aan de Lange Nieuwstraat, Stadhuis en het nieuwe Stadskantoor.

Gameliefhebbers kunnen uitkijken naar de Europese première van de Chinese animatiefilm Dragon Nest: Warrior’s Dawn, bekend van de game, welke is geselecteerd voor de internationale competitie voor features. Ook voor kinderen zijn er dit jaar weer nieuwe en grappige animatiefilms te zien, zoals: De familiefilm Shaun het Schaap: De Film (AL), De Ierse animatiefilm Het Lied van de Zee (6+) en korte animatiefilms uit de hele wereld in het HAFF Junior programma (8+)

Tijdens het Holland Animation Film Festival vindt tevens de zesde editie van de KunstStripBeurs plaats op zaterdag 21 maart in de Nicolaïkerk. Bijna honderd striptekenaars, animatiefilmmakers, illustratoren, grafici, cartoonisten, schilders, mangaka’s en andere kunstenaars in het stripgenre, van local hero tot internationaal gelauwerden, presenteren hier hun nieuwste werk.


Uitzonderlijk
Met deze achttiende editie bestaat het Holland Animation Film Festival ook dertig jaar. De verjaardag viert het festival met een speciaal programma van Nederlandse animatie van dertig jaar terug én eigentijdse films van jong talent.

Achtergrond
Holland Animation Film Festival (HAFF) in Utrecht is een internationaal festival voor animatiefilm, opgericht in 1985 en met ingang van 2009 een jaarlijks evenement. Het fungeert als ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor animatieprofessionals en aankomend talent en promoot animatiefilm als aantrekkelijke culturele vrijetijdsbesteding voor een breed publiek. Het HAFF besteedt aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen, vertoont thematische programma’s en retrospectieven en heeft talkshows, masterclasses, lezingen en een educatief programma. Het festival heeft internationale competities voor features, korte films, films voor 8+ en webanimaties, een competitie voor Europese studentenfilms en een competitie voor de beste Nederlandse animatiefilm.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -week- Agenda
» Nederlands Film Festival 2015
» Eerste Wildlife Film Festival

Locatie(s):
» Louis Hartlooper Complex
» Centrum Utrecht
» Nicolaikerk

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Derstigste verjaardag Holland Animation Film Festival lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap