theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Twaalfde Cinedans Festival in EYE

Dance on Screen

10-03-2015 - Tijdens Cinedans – Dance on Screen Festival staat de dansfilm centraal van 11 tot en met 15 maart in EYE Amsterdam.

2015 Festival Trailer
Yora Rienstra
Yora Rienstra
Foto: (c) Corbino

Daaronder verstaat Cinedans, het wezenlijk samengaan van twee disciplines zijnde dans en film. Tijdens het festival ligt de focus op speciaal voor de camera gemaakte choreografieën en bijzondere filmadaptaties van bestaande dansvoorstellingen. Daarnaast worden er documentaires vertoond die het leven en werk van belangwekkende danskunstenaars in beelden vangen. In totaal worden gedurende vier dagen zo’n zestig korte en lange films uit binnen- en buitenland gepresenteerd. Het randprogramma bestaat uit workshops en paneldebatten met binnen- en buitenlandse deskundigen.

Dit jaar ontving Cinedans ruim 300 inzendingen voor het festival. Uit deze inzendingen, aangevuld met zelf gecureerde films, zijn zes shorts programma’s van een uur samengesteld. Daarnaast is een aantal documentaires geselecteerd, waaronder een over Jiří Kylián die zijn laatste choreografieën bij het Nederlands Danstheater maakt, en A Portrait over de internationaal befaamde choreografe Sasha Waltz. Verder zijn er ook premičres van ISH choreograaf Marco Gerris en regisseur Ruben van Leer. Van Leer draaide als eerste regisseur een fictiefilm in Cern, de deeltjesversneller in Genčve.

Gedurende het festival presenteert Cinedans diverse interactieve installaties in EYE. Bijvoorbeeld Zachtjes om het niet van Miloushka Bokma en de interactieve installatie Cylinder_RollingStairs, genomineerd voor de IPON Award 2014, van Marloeke van der Vlugt.

In EYE is tijdens het Cinedans festival de tentoonstelling Jean Desmets Droomfabriek te zien. Suzy Blok, directeur van Dansmakers Amsterdam en Marion Poeth, programmamaker van Cinedans, stellen een dansfilmprogramma samen uit de Desmet collectie dat zij op 12 maart presenteren. Geďnspireerd op de filmfragmenten uit de Desmet collectie organiseert Suzy Blok tevens een optreden met met vijftien studenten van de moderne dansopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De collectie van Jean Desmet (1875-1956), werd in 2011 bijgeschreven in UNESCO’s Memory of the World Register. en geeft een uniek beeld van de jaren tien van de vorige eeuw.

Uitzonderlijk
Tijdens de twaalfde editie presenteert Cinedans vijf dagen de beste nieuwe internationale dansfilms, documentaires en interactieve installaties.

Achtergrond
Buiten het vierdaagse festival in Amsterdam is er Cinedans on Tour. Daarvoor stelt Cinedans voor diverse festivals en andere culturele evenementen een speciaal dansfilmprogramma samen, waardoor gedurende het hele jaar een selectie van dansfilms op tournee gaat door Nederland en ver daarbuiten. Afgelopen jaren werden programma's samengesteld voor filmfestivals in Boekarest, Ankara, Heidelberg, Zurich, Skopje, Miami, Hong Kong, Gent, Moskou, Sint Petersburg en Düsseldorf. Maar ook tijdens Nederlandse festivals en in musea en filmhuizen zijn de Cinedans filmprogramma's het afgelopen jaar te zien geweest. In 2015 staan weer diverse (inter-)nationale presentaties op het programma.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -Week- Agenda
» Dancing On The Edge
» Moderne dans in Den Haag
» IDFA 2014
» International Film Festival Rotterdam 2015

Locatie(s):
» Eye Film Instituut

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Twaalfde Cinedans Festival in EYE lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap