theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

St. Patricksday kleurt de wereld groen

Nederlanders worden Irish for the Day

11-03-2015 - St. Patrick's Day wordt overal ter wereld en ieder jaar op 17 maart gevierd, ook in Nederland zijn er velen Irish for the Day, gehuld in groen en klavers drinken we graag mee op onze overzeese buren.

St. Patrick's Day | Bet You Didn't Know ...

De feestdag valt traditiegetrouw op de sterfdag van de beschermheilige van Ierland, St. Patrick, die gestorven zou zijn op 17 maart 460. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.

St. Patrick's Day wordt ook groots gevierd in de VS en Australië, landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. In deze landen worden veel grote optochten georganiseerd. In New York vindt de oudste en grootste parade ter wereld plaats, die al 253 jaar lang plaats vindt. St. Patricks Day in New York betekent grootse parades en feesten. De belangrijkste straat van Manhattan en eveneens het Empire State Building worden op deze dag in een groen kleurtje gestoken. Bijzonder is dat drinken op de parade route niet is toegestaan.

Ondanks dat St. Patricksday overal ter wereld gevierd wordt, is het slechts op een klein aantal plekken een officiële feestdag, St. Patricks day mag zich een nationale feestdag noemen in Ierland, en wordt daarnaast officieel gevierd in Monserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador.


Uitzonderlijk
Na zijn dood werd Patrick heilig verklaard. Vanaf de 9e eeuw na Christus werd in Ierland op zijn sterfdag St. Patrick´s Day gevierd. Het feest groeide uit tot een wereldwijde uiting van de Ierse identiteit.

Achtergrond
St. Patrick werd, tegen het einde van de 4e eeuw na Christus, geboren in het Romeinse Brittannia. Op zijn zestiende werd hij gevangen genomen door rovers en meegevoerd naar Ierland. In gevangenschap praatte hij met God en ontwikkelde zich tot een vroom Christen. Na zes jaar gevangenschap kreeg hij volgens de overlevering een visioen waarin God hem opdroeg om Ierland te ontvluchten. Hij keerde eerst terug naar zijn thuisland in Brittannia. Na een aantal jaren ging hij opnieuw naar Ierland om Gods woord te verkondigen. St. Patrick zag het als zijn missie om het heidense Ierland te bekeren tot het christendom en werd vanwege zijn inspanningen heilig verklaard. Op zijn sterfdag, 17 maart, wordt hij nog steeds geëerd.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -week- Agenda

Evenementen - geweest:
» Juno and the Paycock
» Paddy's day @ Mick
» St. Patrick's Eve
» St. Patrick's Day Festival
» St. Patrick's Day 2015
» St. Patrick's Day Maastricht
» St. Patrick's Day Utrecht
» St. Patrick's Day Pub Crawl

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


St. Patricksday kleurt de wereld groen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap