theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Boekenweek

04-03-2015 - De 80ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart tot en met zondag 15 maart 2015 en heeft als thema ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden.
Yora Rienstra
Yora Rienstra
Foto: (c) Corbino

De Boekenweek vindt voor het tweede jaar gezamenlijk in Nederland en Vlaanderen plaats. Dimitri Verhulst schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2015.

De literatuur zit vol met fascinerende hoofdpersonen die afwijken van de norm, vandaar het thema van de tachtigste Boekenweek, waanzin. Vaak zijn de hoofdpersonen fascinerend op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het Boek Ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar de literatuur zit ook vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbeke’s Slaap of aan of Werther van Goethe. Niet alleen in fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren.

Schrijver Dimitri Verhulst van het Boekenweekgeschenk 2015, De zomer houd je ook niet tegen , debuteerde in 1999 en schreef sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met de klassieker De helaasheid der dingen, dat werd bekroond met o.a. de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) won Verhulst de Libris Literatuurprijs. Dimitri’s meest recente boek, De laatkomer, wordt wereldwijd vertaald en er werden binnen een half jaar 75.000 exemplaren van verkocht. Eind augustus verschijnt zijn nieuwe roman Kaddisj voor een kut. De boeken van Verhulst verschijnen bij Uitgeverij Atlas Contact. Dimitri Verhulst is de vijfde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk; Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) gingen hem voor.

Pieter Steinz schrijft op verzoek van de CPNB het Boekenweekessay 2015. De auteur van de bestseller Made in Europe geeft hierin een rondleiding door het “dolhuis van de wereldliteratuur”. Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans schrijft hij over gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal, en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers.

Het Boekenbal is op vrijdag 6 maart. De traditionele gratis reisdag van NS vindt plaats op 15 maart, de laatste zondag van de Boekenweek 2015. Boek.be organiseert de Vlaamse Boekenweek, met steun van de Nederlandse Taalunie. Gedurende de boekenweek zijn er verschillende evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Uitzonderlijk
Boekenweekgeschenk - De zomer hou je ook niet tegen

Pierre is een beginnende zestiger en ontvoert een mentaal gehandicapte jongen van vijftien naar de Provence. Daar zal hij de jongen het verhaal vertellen over de liefdesrelatie die hij met zijn moeder had, hoe die tot stand kwam, over haar intense kinderwens en zijn twijfel over zijn rol als vader. Uiteindelijk zal hij het ook moeten hebben over hoe die prachtige en passionele relatie eindigen kon, en wanneer de mentaal gehandicapte jongen werd verwekt.

Achtergrond
De Boekenweek is een sinds 1932 jaarlijks terugkerende week ter promotie van het Nederlandstalige boek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag het boekenweekgeschenk, een gezamenlijke uitgave van het Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en Boek.be. Sinds 2014 vindt een gezamenlijke Boekenweek plaats in Vlaanderen en Nederland.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -Week- Agenda
» 2016 Jaar van het Boek
» Nederland Leest van start
» 2016 het jaar van boek van start
» Boekids Festival

Evenementen - geweest:
» Alle kunstenaars en schrijvers zijn gek. Of toch niet?
» Boekenbal voor Lezers 2015
» Boekenweek Maastricht
» BoekenBanket
» Boekenweekmiddag De Parelduiker
» Boekenweekwaanzin
» Hoe werkt het schrijversbrein van Arnon Grunberg?
» Lezing tijdens Literaire Brunch
» Logos Festival
» Margot Dijkgraaf in gesprek met Adriaan van Dis
» Nijmeegs Boekenfeest
» Te gek voor woorden
» Waanzin in de Literatuur
» Wim Brands interviewt

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Boekenweek lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap