theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

RAG week 2015

Studenten zetten zich in voor het goede doel

26-02-2015 - De Ragweek is een jaarlijks terugkerend initiatief waarbij geld wordt opgehaald voor het goede doel en zal dit jaar plaatsvinden tussen 4 en 11 maart.

Ragweek Maastricht 2015!!
Yora Rienstra
Yora Rienstra
Foto: (c) Corbino

Dit geld wordt opgehaald in een week vol activiteiten. Elk jaar worden twee goede doelen uitgekozen; een regionaal en een nationaal of internationaal doel. Door de activiteiten die deze week in samenwerking met derden georganiseerd worden heeft de Ragweek als doel zoveel mogelijk geld binnen te halen voor deze doelen. In Maastricht, waar de Ragweek in 2000 zijn Nederlandse start vond, heeft het bestuur de doelen Stichting LEFteam en Heppie gekozen. Twee goede doelen die zich beide richten op het helpen en ondersteunen van kinderen en jongeren in minder bevoorrechte posities.

Dit jaar zijn er 34 activiteiten georganiseerd om geld op te halen voor Stichting Heppie en LEFteam. Natuurlijk zullen er diverse feesten zijn waar gedronken kan worden voor het goede doel, maar de weer kenmerkt zich door vele initiatieven zoals workshops, movie nights, diners, lessen in Japanse Cultuur, enzovoorts.

In 2005 vond de eerste Ragweek in Utrecht plaats, in 2008 volgde Nijmegen. Elke stad kiest jaarlijks haar eigen goede doelen uit.

Utrecht koos voor; Schoolplein 14, een initiatief van de Johan Cruyff Foundation, het heeft als doel alle leerlingen uit het primair onderwijs uit te dagen en te stimuleren om met elkaar te spelen en te sporten. De Wilko Gambia Foundation, zij houdt zich bezig met meerdere projecten in Gambia. Eén van die projecten is het afbouwen van een kliniek in het dorp Jiffarong.

In Nijmegen viel de keuze op; Stichting Ambulancewens, zij vervult de laatste wensen van niet-mobiele terminale patiënten. Met behulp van veel vrijwilligers, 5 speciaal ontworpen ambulances en een vakantiehuis worden jaarlijks zo’n 1500 wensen gerealiseerd. Stichting Kalinga, zij biedt hulp aan kinderen en hun families die leven op de Payatas vuilnisbelt (Manilla, Filipijnen). Kalinga biedt kinderen de mogelijkheid een goede opleiding te volgen als duurzame vorm van ontwikkeling. Het hoofdproject is een basisschool, de Papaya School. Hier krijgen kinderen les van een opgeleide docent, krijgen ze elke dag een lunch en worden ze voorbereid om zelfstandig een betere toekomst tegemoet te kunnen gaan.
Uitzonderlijk
Door het organiseren van de Ragweek probeert men studenten meer maatschappelijk bewust te maken. Studenten worden gestimuleerd om zelf iets te ondernemen wat geld oplevert voor het goede doel.

Achtergrond
De Ragweek is in het begin van de 20e eeuw begonnen als een initiatief van een groep studenten in het Verenigd Koninkrijk. Zij wilden op hun eigen manier de minderbedeelden steunen. De groep studenten kwam met het idee om gedichten op ‘rags’ (vodjes) te schrijven. Deze ‘rags’ verkochten ze vervolgens op straat om geld in te zamelen. Hun originele idee heeft zonder meer zijn vruchten afgeworpen, want tot op de dag van vandaag is de Ragweek een groot fenomeen in het Verenigd Koninkrijk! Inmiddels is er wel een nieuwe draai aan gegeven, want het verkopen van ‘rags’ heeft plaatsgemaakt voor een week vol activiteiten. Midden jaren negentig is de Ragweek ook naar Nederland overgewaaid. In de studentensteden Utrecht, Nijmegen en Maastricht wordt de Ragweek tegenwoordig jaarlijks georganiseerd door de Stichting Ragweek. In Maastricht vieren ze dit jaar voor de 15e keer de Ragweek. De opbrengst van de activiteiten en de gesponsorde bedragen van bedrijven worden gedoneerd aan een nationaal en een internationaal goed doel.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -Week- Agenda

Locatie(s):
» Centrum Maastricht
» Centrum Nijmegen
» Centrum Utrecht

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


RAG week 2015 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap