theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Chinees Nieuwjaar

het jaar van de Ram

17-02-2015 - Op zaterdag 21 februari vindt in Den Haag de officiele opening van het Chinese Nieuwjaar plaats in het Haagse Stadhuis. Het jaar van de Ram start volgens de Chinese astrologie op 19 februari.

Chinees Nieuwjaar in Amsterdam
China Light Utrecht
China Light Utrecht
Foto: Fotografie: Fred Ernst

De nieuwjaarsviering valt op de eerste dag van de eerste maanmaand. Aangezien de datum voor de jaarlijkse viering wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender, varieert het nieuwjaarsfeest tussen laat in januari en vroeg in februari.

De grootste vieringen vinden plaats in China Town Den Haag en Amsterdam, daarnaast heeft Burgers’ Zoo voor de gelegenheid een nieuw dier toegevoegd aan hun dierenbestand, namelijk een 40 meter lange draak. De stichting China Festivals Rotterdam, heeft enkele maanden geleden moeten melden dat het de komende viering van het Chinees Nieuwjaar op de West-Kruiskade in Rotterdam niet zal organiseren. De stichting die het feest de afgelopen vijf jaar organiseerde heeft te weinig sponsorgeld bij elkaar kunnen brengen.

De officiële opening in Den Haag zal gevierd worden met de traditionele drakendans en er worden leeuwen "tot leven gewekt." Ook zijn er optredens van een etnisch Chinees dans ensemble en een modern orkest uit China.

Met de aankondiging van het begin van het voorjaar, viert het Spring Festival de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaaiseizoen. Deze periode wordt ontvangen onder gezang en dans, cadeaus, versiering , speciaal eten en nieuwe kleren. Huizen worden grondig schoon gemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken. De avond voor het nieuwe jaar wordt Chuxi of oudejaarsavond genoemd, een belangrijk moment voor gezinshereniging en een uitgebreid Nieuwjaarsdiner.

Het Chinese Nieuwjaar of Spring Festival, is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang Dynastie (1600 BC–1100 BC) waar goden en voorouders vereerd werden aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar. Veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe werd ingeluid.


Uitzonderlijk
Op 19 februari 2015 start het nieuwe Chinese jaar, het jaar van de Ram. De Chinese astrologie omschrijft rammen als goed gemanierd en romantici die graag iemand vertroetelen. Verder worden ze gekenmerkt door een artistieke inslag, eerbiedigen ze de natuur en door hun sentimentaliteit zien zij het leven door een roze bril. Zij zijn besluiteloos en klagen, maar gaan altijd voorzichtig te werk.

Achtergrond
De ontstaansgeschiedenis van de Chinese astrologie gaat reeds duizenden jaren terug. De kunst van de Chinese horoscopen wordt tot op heden nog steeds beoefend en geraadpleegd. De Chinese astrologie kent 12 tekens, genoemd naar 12 verschillende dieren. In tegenstelling tot de westerse astrologie hebben deze niets te maken met planeten of sterren. De Chinese astrologen bepalen hun inzichten op basis van drie filosofieën: de Yin Yang-filosofie, de filosofie van de vijf elementen en de filosofie van de Chinese kalender. Ze houden rekening met de windrichtingen en seizoenen. De dieren die de Chinese dierenriem vormen zijn: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken; in deze volgorde.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» China Light Utrecht

Evenementen - geweest:
» China Light in Burgers' Zoo
» Chinees Nieuwjaar in Amsterdam
» Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Chinees Nieuwjaar lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap