theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

2015: Het jaar van Van Gogh

125 jaar inspiratie

05-01-2015 - In 2015 herdenken verschillende Europese steden het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh met speciale tentoonstellingen en culturele evenementen rond het thema; 125 jaar inspiratie.

Van Gogh Europe - Van Gogh 2015
Detail schilderij Zonsondergang bij Montmajour
Detail schilderij Zonsondergang bij Montmajour
Foto: Vincent Van Gogh 1888

Dit programma is vormgegeven door musea en erfgoedlocaties die aandacht schenken aan zijn werk, zijn leven en zijn inspiratiebronnen, onder het samenwerkingsverband Van Gogh Europe. In verschillende steden en dorpen in Nederland, België, Frankrijk en Engeland die van betekenis zijn voor het leven en werk van de kunstenaar worden tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd.

De musea waar het werk van Van Gogh wordt bewaard en getoond, bieden een publieksprogramma waarin bezoekers kennismaken met de inspiratiebronnen en tijdgenoten van Van Gogh. Het Kröller-Müller museum presenteert de expositie; Van Gogh & Co - Dwars door de collectie, stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh worden vergeleken met werken van tijdgenoten met dezelfde genres.

Het Van Gogh Museum plaatst Van Gogh en Munch naast elkaar, ondanks de vele opvallende parallellen in hun oeuvres en artistieke ambities, en het feit dat ze vaak worden beschouwd als elkaars tegenhangers, zijn deze titanen niet eerder samengebracht in een tentoonstelling.

In het Noordbrabants Museum ontmoeten vormgevers uit het land van de aardappelvreters Van Gogh, de meest bijzondere objecten van aan Brabant gerelateerde ontwerpers worden gekoppeld aan drie bekende werken van Vincent van Gogh

Onderdelen van het speciale programma waarin de invloed centraal staat die Van Gogh tot op de dag van vandaag heeft op hedendaagse kunstenaars en artiesten zijn een tulpentableau geïnspireerd op een van de zelfportretten van Van Gogh in het Keukenhof en het door Daan Roosegaarde ontwikkelde fietspad tussen Eindhoven en Neunen.

Het door Albert Verlinde geproduceerde Vincent de Musical, zal in het najaar van 2015 in premiére gaan als afsluiting van het Van Gogh jaar. Een muziektheatervoorstelling waarin op niet-traditionele manier de werken van Van Gogh tot leven komen.


Uitzonderlijk
De Stichting Van Gogh Europe eert in het herdenkingsjaar 2015 de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh met een internationaal programma in vier landen, onder het thema;125 jaar inspiratie.

Achtergrond
Vier instellingen staan aan de basis van de Stichting Van Gogh Europe die het Van Gogh jaar vormgeeft: het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij onder de naam Van Gogh Europe de kern van een
samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen die zich in Nederland, België, Frankrijk
en Engeland actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh.


Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Van Gogh en Rembrandt op TEFAF
» Nieuwe Van Gogh
» 500 jaar Jheronimus Bosch

Evenement - geweest:
» 125 jaar inspiratie

Locatie(s):
» Van Gogh Museum
» Noordbrabants Museum
» Kröller-Müller Museum

Person(en)
» Vincent van Gogh

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


2015: Het jaar van Van Gogh lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap