theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Eerste editie Muziektheaterdagen Amsterdam

voorheen bekend als het babelfestival

03-12-2014 - Van donderdag 4 tot en met zaterdag 13 december vindt de eerste editie van Muziektheaterdagen Amsterdam plaats, voorheen het Babelfestival.

SpaceDogs teaser - Arling, Elstgeest en Wunderbaum
Markthal Rotterdam
Markthal Rotterdam
Foto: Ossip van Duivenbode

Theater Ostade en de Diamantfabriek presenteren onder de naam, Muziektheaterdagen Amsterdam, een nieuw jaarlijks festival waarin talentvolle, jonge muziektheatermakers worden gepresenteerd naast gevestigde makers.

De Diamantfabriek richt zich op de ontwikkeling van excellentie op het gebied van muziektheater en brengt tijdens de opening van het festival de première van de muziektheatervoorstelling Sisters van de jonge, componiste Anna Mikhailova en regisseur Isabel Schröder. De productiekern besloot hen aan elkaar te koppelen en gaf hen in juni 2014 opdracht voor het maken van een nieuwe, kleinschalige Diamonds productie Sisters; Over het verlies van cultuur, taal en je eigen plaats in de wereld.Over de vicieuze cirkel van geweld en over wreedheid.Over de verbondenheid van zussen.

Het festival presenteert ook het jonge, aanstormende muziektheatergezelschap Club Gewalt, met de muziektheatervoorstelling Man on Wire. In 1974 spant Philippe Petit een koord tussen de Twin Towers en balanceert hij 45 minuten lang boven de skyline van New York, de man die zijn droom volbrengt. Man on Wire is een muziektheatervoorstelling over het nemen van risico’s. In een bandformatie leggen de acht performers van Club Gewalt hun ambities als jonge kunstenaars naast die van Philippe Petit. Wat ben je bereid op te geven? Waarom zou je jezelf verantwoorden? Wat is van waarde? Met eclectische, elektronische popmuziek, een overdaad aan superlatieven en een flinke dosis concentratie stapt Club Gewalt zelf op het koord van monsieur Petit.

Een maker die terugkerende gast is van het festival, Sjaron Minailo, creëert een eigen idioom met zijn opera-performances. Hij presenteert op locatie de première van het nieuwe werk Megalomania, het tweede deel uit zijn trilogie, het vervolg op Pornographia, dat tijdens Babelfestival 2012 te zien was. Een muziektheater performance gebaseerd op de opera Neither (1977) van de Amerikaanse componist Morton Feldman.

Ten slotte brengt het festival de muziektheatervoorstelling SpaceDogs, van ervaren makers als Rik Elstgeest en componist Gerry Arling, een coproductie van het Grand Theatre, de Veenfabriek en Wunderbaum. ‘Een theatraal concert: een ode aan de onschuld’, ‘Een elektrische mis’ noemt de organisatie.

Het festival biedt ook een platform aan studenten van de verschillende conservatoria die met korte verrassingsoptredens acte de presence geven tijdens het festival. Tenslotte is er ruimte voor debat en interviews, op zondag 7 december vindt de Salon van Splendor plaats in Ostade A'dam.Net als de Franse salons in de 17e eeuw biedt de Splendor Salon verstrooiing en de mogelijkheid om kunstenaars te ontmoeten en kennis te verdiepen.


Uitzonderlijk
De rode draad in deze eerste editie van de Muziektheaterdagen vormen de utopieën en dromen uit de jaren zestig en zeventig die door de makers tegen een nieuw licht worden gehouden.

Achtergrond
De Muziektheaterdagen is voortgevloeid uit het Babelfestival, Amsterdams festival voor hedendaags muziektheater, welke vorig jaar, 2013, nog haar vierde editie had. Het Babelfestival was een veelzijdig festival dat modern muziektheater combineerde met beeldend theater, videokunst, opera en satire.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» The -week- Agenda
» Tweede editie Muziektheaterdagen Amsterdam
» Premiere van Opera Eichmann

Evenement - geweest:
» Muziektheaterdagen Amsterdam 2014

Locatie(s):
» Ostadetheater

Groep(en)
» De Diamantfabriek

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Eerste editie Muziektheaterdagen Amsterdam lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap