theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Boijmans koopt werk voor 1,9 miljoen

Uitzonderlijke aankoop Medardo Rosso

26-11-2014 - Museum Boijmans Van Beuningen heeft een werk verworven van de kunstenaar Medardo Rosso. Het museum noemt de mogelijkheid om het werk te kopen een unieke kans. Er hangt wel een prijskaartje aan de nieuwe aanwinst: maar liefst 1,9 miljoen euro.

De sculptuur ‘Femme à la voilette’ (1923) wordt door Boijmans Van Beuningen gekocht met steun van particulieren en fondsen zoals het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt. Het was eerder al in bruikleen en is in het museum te bewonderen tussen (post-) impressionisten als Degas, Cézanne en Monet.

Rosso wordt volgens het museum meer nog dan zijn tijdgenoot Auguste Rodin gezien als dé kunstenaar die het impressionisme introduceerde in de beeldhouwkunst.

‘Femme à la voilette’ is een centraal werk in het oeuvre van Rosso. Meer dan 28 jaar poogde hij het vloeiende beeld te vangen van een vrouw die de trappen van een kerk in Parijs afdaalt. Dit werk is de laatste versie die Rosso van dit thema maakte. Het fijne gladde gezicht komt tevoorschijn vanuit een grof reliëfrijk oppervlak.

Uitzonderlijk
Het is uitzonderlijk dat een in was gegoten sculptuur van Rosso op de markt komt. Vrijwel alle werken van de Italiaanse kunstenaar bevinden zich in museumcollecties. Naast Museum Boijmans Van Beuningen heeft in Nederland alleen het Kröller-Müller Museum twee werken van deze Italiaanse impressionist.

Achtergrond
‘Femme à la voilette’ maakte deel uit van de succesvolle voorjaarstentoonstelling Brancusi, Rosso, Man Ray. Op dat moment ontstond de mogelijkheid het werk te kopen van de Lauder Collection, van de zoon van Estée Lauder en Joseph Lauder; oprichters van het beroemde cosmeticamerk.

Door onze redactie

Zie ook:

Locatie(s):
» Museum Boijmans Van Beuningen

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Boijmans koopt werk voor 1,9 miljoen lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap