theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

IDFA 2014

Of Media and Men

17-11-2014 - De 27ste editie van IDFA vindt plaats van 19 tot en met 30 november 2014. De afgelopen jaren speelde IDFA zich af op en rondom het Rembrandtplein in Amsterdam. Het festivalcentrum verplaatst zich echter van het Rembrandtplein naar Café de Jaren en Café Swych in de Nieuwe Doelenstraat.

IDFA 2014 Festival Trailer
Lenny Kravitz
Lenny Kravitz
Foto: Hans Peter van Velthoven

Omdat ook het Compagnietheater en Arti et Amicitiae tot de vaste festivallocaties behoren speelt het grootste deel van IDFA zich vanaf nu af langs de Amstel. De vier hoofdlocaties waar gedurende de hele festivalperiode geprogrammeerd wordt blijven. Pathé Tuschinski en Pathé de Munt zijn sinds 2007 de hoofdtheaters van IDFA, en daar is sinds vorig jaar ook EYE bijgekomen. Ook Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in de Nes is al jaren een hoofdlocatie, met filmvertoningen en exposities.

Verder vinden speciale programma’s plaats in een aantal satellietlocaties verspreid over Amsterdam, zoals in de Melkweg, het Ketelhuis, de Kleine Komedie, Toomler, DeLaMar Theater, Stedelijk Museum Amsterdam, Bijlmer Parktheater en Podium Mozaïek. Voor het eerst wordt ook in De Balie aan het Leidseplein, wat jarenlang de festival hang out van IDFA was, een programma in samenwerking met IDFA gepresenteerd.

De internationale co-financieringsmarkt IDFA Forum, dat van 24 tot en met 26 november is, vindt ook dit jaar weer plaats in het Compagnietheater op de Kloveniersburgwal. Tijdens deze markt presenteren filmmakers en producenten hun documentaireprojecten aan commissioning editors van internationale televisie omroepen en andere financiers, met het doel de financiering van hun documentaire project rond te krijgen.

Met het themaprogramma Of Media and Men staat IDFA dit jaar stil bij de werking van de media en de rol van beeldvorming binnen de democratie. Uitgangspunt van het themaprogramma is de wisselwerking tussen het volk en de macht, via traditionele media en nieuwe media.

Andere thema’s die in het programma aan bod komen zijn digitale privacy en 'big data', interactieve journalistieke vertelvormen en de mogelijkheden die virtual reality en andere nieuwe technologische ontwikkelingen bieden aan de journalistiek.
Tijdens IDFA wordt door een aantal partners van het festival dagen georganiseerd rond films met een specifiek thema. Zo presenteert de Franstalige televisiezender TV5MONDE op 22 november een programma met Franstalige documentaires bij IDFA en organiseren IDFA en Movies that Matter op 23 november een dag met vier documentaires over mensenrechten. In navolging op de Gay Day tijdens IDFA 2013, vindt op 24 november Queer Day plaats, waarin vijf documentaires over homoseksualiteit, (homo)rechtenactivisme en gender zijn opgenomen. Op 26 november worden ter ere van het twintigjarig bestaan van NTR’s Het Uur van de Wolf drie documentaires over kunst vertoond. Net als voorgaande jaren staat het thema duurzaamheid centraal in de Green Screen Day op 27 november.

Ook buiten Amsterdam programmeren tijdens IDFA enkele theaters een deel van het festivalprogramma. Zowel Lux in Nijmegen als Groninger Forum presenteren een selectie van het festivalprogramma. In de twee weekenden na IDFA programmeert ook Podium Vlieland een selectie van prijswinnaars en andere festival hits van IDFA 2014. The Best of IDFA on Tour, een dagprogramma met prijswinnaars van IDFA 2014, gaat vlak na het festival van start en doet tot het voorjaar 2015 67 theaters in heel Nederland aan.


Uitzonderlijk
De selectie van het aankomende IDFA bevat 298 titels (uit 3200 inzendingen), waarvan 81 documentaires hun wereldpremière tijdens het festival beleven. In het programma zijn in totaal 62 Nederlandse producties opgenomen, verspreid over de verschillende programma onderdelen. Dit jaar is een speciaal themaprogramma gewijd aan de rol van de vrouw in de documentaire: The Female Gaze. Met het themaprogramma Of Media and Men staat IDFA dit jaar stil bij de werking van de media en de rol van beeldvorming binnen de democratie. De Top 10 wordt verzorgd door de Heddy Honigmann, van wie ook een retrospectief te zien is. Daarnaast presenteren IDFA en EYE een speciaal themaprogramma waarin de hybride film centraal staat: Framing Reality.


Door onze redactie

Zie ook:

» Film
» Filmfestivals

Artikel(en)
» The -week- Agenda
» The -week- Agenda
» Twaalfde Cinedans Festival in EYE

Locatie(s):
» Pathé Tuschinski
» Pathé de Munt
» Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
» Eye Film Instituut

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


IDFA 2014 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap