theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Halloween tips 2014

Get scared, or die trying...

20-10-2014 - Het is weer bijna zo ver, Halloween! Deze feestdag maakt nu ook in Nederland zijn grote opkomst. The Agenda heeft alle evenementen en uitstapjes rond Halloween op een rijtje.

Aftermovie Fox Amsterdam Halloween 2013
Mooie heks
Mooie heks
Foto: IgorIgorevich

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt maar wordt nu ook steeds populairder in Nederland. Er zijn talloze evenementen in Nederland rondom dit feest te vinden. Officieel vind Halloween plaats op 31 oktober, dit jaar valt dat op een vrijdag. In de dagen voor en na 31 oktober vinden alle evenementen en festijnen plaats.

Het feest Halloween is vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bekend. Op de vooravond van Allerheiligen (1 november) gaan kinderen verkleed langs de deuren en roepen de traditionele woorden "trick or treat". Daarna krijgen ze vaak snoepgoed en andere lekkere dingen. Veel volwassenen vieren in deze landen Halloween met thema feesten, zowel thuis als in bars en andere uitgaans gelegenheden.

De Iers-Keltische kalender viert het nieuwe jaar ofwel Samhain op 1 november. Samhain betekend letterlijk zaaien, voor Samhain is de oogst binnengehaald en ligt het zaaigoed voor het volgende jaar klaar. Tijd voor een feestje dus.

Maar dit feest had nog een andere reden, op de avond voor Allerheiligen spookten de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar en andere naar gespuis rond met de bedoeling een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Door een grote bijeenkomst met veel licht en lawaai werd het kwaad afgewend, hieruit ontstonden de halloween feesten, niemand wilde immers alleen zijn op zo'n gevaarlijke nacht.

Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de hongersnood decimeerde razendsnel de bevolking en de Ieren begonnen omstreeks 1840 massaal naar Amerika te vluchten. En zoals dat gaat met migranten: in den vreemde zoekt men contact en steun bij elkaar. Het heimwee naar de roots wordt verzacht in het verder beleven en onderhouden van de eigen feesten en gebruiken. In Amerika duikt dan de bekende Jack-o-lantern-pompoen op, in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween.


Achtergrond
De oorsprong van Halloween ligt in de Iers-Keltische traditie, de naam Halloween is een afgeleidde van Hallow-e'-en, een verbastering van All Hallows Eve, de naam voor de vooravond van Allerheiligen. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Halloween
» Halloween 2013 tips & tops
» Nederlands Thriller Festival
» Halloween 2015

Evenementen - geweest:
» Envy Friday
» Fox Amsterdam Halloween Parade en Party 2014
» Halloween Frightnights 2014
» Halloween African Voodoo
» Halloween Hairball
» Happy Halloween
» Rotterdam Zombie Crawl
» The Underworld Halloween Party 2014
» WR1 Halloween special

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Halloween tips 2014 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap