theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Tips in de Herfstvakantie 2014

08-10-2014 - De herfstvakantie komt er weer aan: dat betekent dat er veel tijd is om iets leuks te gaan doen, met de kinderen, met zijn tweeën of met een groep. Daarom zet TheAgenda.nl de leukste tips voor de herfstvakantie op een rij.
Oberin tijdens Oktoberfest
Oberin tijdens Oktoberfest
Foto: 09-27-10 © Deklofenak

Herfst betekent vallende bladeren, stormachtig weer, maar oorspronkelijk was het woord 'herfst' het woord voor de oogstperiode. Zie bijvoorbeeld ook het het Engelse harvest wat oogst betekent.

Over de hele wereld vieren mensen met oogstfeesten als het Amerikaanse Thanksgiving en Chinese Midherfstfeest einde van de zomer en de gaven van het land.

Iets duisterder zijn feesten als All Hallow's Eve (Halloween, 31 oktober) dat teruggaat op het Keltische Samhaine aan het einde van de zomer. Halloween feesten vind je de laatste jaren steeds vaker ook in Nederland.

De herfstvakantie voor regio Noord is 11-10 t/m 19-10 en voor regio Midden/Zuid 18-10- t/m 26-10.

Uitzonderlijk
Het is het moment dat de zon naar het zuidelijke deel van de aarde afreist en de daarmee gepaarde klimaatverandering is ineens duidelijk merkbaar, minder licht op een dag, temperaturen die veranderen, enz. Sinds tientallen jaren kennen we ook een zogenaamde wintertijd. In de nacht van zaterdag 25 oktober 2014 op zondag 26 oktober 2014 gaat de klok één uur terug.

Achtergrond
Noord-Europese volkeren verdeelden vroeger het jaar uitsluitend in zomer en winter, het waren de Romeinen die een jaar in vier seizoenen gingen indelen.

Traditioneel was de herfst het seizoen dat alle laatste restjes van de zomer van het land geplukt werden en naar binnen werden gebracht. Hierdoor ook voor velen de tijd van overvloed, waardoor druiven, gerst (vooral hop) resten tot wijn en bier werden geperst. Meest markante feest is natuurlijk de "Oktoberfeesten in Nederland".

Ons woord herfst is afgeleid van de Germaanse wortel *harbista, via het Oudhoogduitse herbist, het Middelhoogduitse herbest en het Middelnederlandse hervest. Het woord betekent behalve het seizoen ook oogsten.

Het is ook de tijd van paddenstoelen en pompoen, welke vooral de laatste jaren weer rijkelijk de restaurantmaaltijden vullen.

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Oktoberfeesten in Nederland

Evenementen - geweest:
» ANNE
» De sprookjesmusical Klaas Vaak
» De Betovering! 2014
» Dutch Design Week Eindhoven 2014
» Herman in een bakje Geitenkwark 1 (2012-2013)
» K3 Kan Het! Show
» Musical Dreamgirls 2014
» NUHR - Back to Basic
» Rhythmic Circus
» The future of fashion is now
» Waanzinnig gedroomd
» War Horse

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Tips in de Herfstvakantie 2014 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap