theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Videma 'perst' euro per 'kroegkijker WK' uit kroegbaas

TV-kijken in de kroeg is niet gratis

02-07-2014 - De organisatie die opkomt voor de rechthebbenden van tv-programma's, Videma, bezorgt kleine kroegen een forse uitgavenpost voor elke voetbalwedstrijd. Per 'WK-voetbalkijker' moet de kroegbaas tenminste een gratis biertje weggeven heeft de redactie uitgerekend.

WK 2014 Australië-Nederland Cafe Hier Mallemolen, Den Haag

'Entertainment' is nooit gratis geweest, al hebben de genieters ervan vaak de indruk van wel. Gratis en gezellig in de kroeg een wedstrijd kijken, is voor de kroeguitbater zelf een kostbare onderneming. Gemiddeld betaalt een kroegbaas tussen de 50 cent en 1 euro aan rechten per kijker. Uiteraard komt er ook ongeveer iets van 1 à 2 euro aan huur bij voor het apparatuur voor deze tv-kijkservice.

De redactie van theAgenda heeft uitgerekend dat tussen de 4 à 5 pilsjes gedronken moeten worden, voordat er winst gemaakt kan worden. De WK is een goudmijn voor de FIFA, de tv-makers, Videma en de apparatuur-verhuur, maar toch minder voor de kleine horeca met de hoge aanloopkosten en met ongeveer een gemiddelde bezetting van 38 man.

Algemeen
Alle 'gratis' evenementen in de zomer, zoals een groep laten optreden, hebben te kampen met vergelijkbare kosten. Een horeca-gelegenheid heeft eigenlijk maar twee opties of de prijs met 20 a 25% verhogen, of hopen dat het publiek minimaal 4 per persoon consumpties neemt. Beiden is lastig want gemiddeld neemt de horecabezoeker 3,5 consumpties per persoon.

Daarom een advies aan het uitgaand publiek komende dagen bij de vele 'gratis zomer-evenementen, zoals de WK, de Vierdaagsefeesten en al die andere festivals: niet zelf drank meenemen, maar echt kopen bij de aanbieder van het evenement. Anders is het gauw gedaan met 'gratis' of worden we overal gefouilleerd als we een evenementterrein opgaan.

Uitzonderlijk
De indruk bestaat dat een 'gratis' evenement geen geld kost, of door een gemeente wordt betaald: dat is eigenlijk nooit het geval. Er zijn altijd kosten en risico's. Veel feesten, zoals de Vierdaagse van Nijmegen, zijn van oudsher vrij toegankelijk, waarbij er vanuit wordt gegaan dat het publiek normaal betaalt voor de consumpties.

Achtergrond
De Videma is speciaal opgericht om te zorgen dat tv-makers ook geld ontvangen wanneer er anderzijds geld wordt gemaakt met een tv-uitzending. Jaarlijks rapporteert Videma aan 3.500 rechthebbenden die goed zijn voor 6.000 verschillende programmatitels met 120.000 uitzendingen.

http://www.videma.nl/files_content/Tarieven%20WK2014%20evenementen.pdf

Door onze redactie

Zie ook:

Locatie(s):
» Poolcafé Delfshaven

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Videma 'perst' euro per 'kroegkijker WK' uit kroegbaas lezersmeningen

Nou niet helemaal onzin. Welk café wil ..
Nou niet helemaal onzin.
Welk café wil nu dag in dag uit de hele dag de TV aan hebben?
Ik denk dat het per jaar in mijn café om hooguit 10 tot 12 uur gaat. Afgezien van een groot evenement als het WK of EK, maar die zijn niet elk jaar.
EK + WK zijn samen goed voor 97 wedstrijden in 4 jaar tijd. Maar die kijk je niet allemaal natuurlijk. Laten we het ruim nemen, de helft. 48 wedstrijden, dus 12 wedstrijden gemiddeld per jaar maal 2 uur is 24 uur. Plus de al genoemde overige 12 uren. Kom je op ruim 4 euro per uur dus!
Ik vind het nogal wat. Zeker als je bedenkt dat je dan ook nog al die reclames erbij krijgt.
Ik betaal thuis voor HBO 15 euro per maand, 180 euro per jaar. Zonder reclame, drie hele zenders! Daar kan ik uren naar kijken ;-)
laurierboom, 06-08-2014, 21:22
***** 5/5
Totale onzin! Welke nitwit bij de redact..
Totale onzin! Welke nitwit bij de redactie rekent dat uit? Een jaarlicentie voor een kleine kroeg kost € 155 per jaar, dat is 42,5 cent per dag! Mag je dan en nacht je tv aanzetten. Waarom checken jullie feitelijke zaken niet? Heel slecht!!!
Videma, 03-07-2014, 16:28
***00 3/5
Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap