theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Commotie rondom De Uitvaart

20-05-2014 - Momenteel wordt er in de Willibrordskerk in Utrecht het tiendaagse theaterstuk De Uitvaart gehouden. Elke dag wordt er bepaald onderdeel van de samenleving ten grave gedragen. Het apostolaat van de kerk vindt dat hun kerk ontheiligd wordt.

Kunstenaar Dries Verhoeven reageert op zijn website op de commotie. Enkele citaten daaruit:

Graag reageer ik op de commotie die is ontstaan rondom mijn project “De uitvaart” in de St. Willibrordkerk in Utrecht. Ik betreur het dat gelovigen zich gekwetst voelen door de happening en hebben besloten de zondagsdienst niet plaats te laten vinden in het gebouw. In de verschillende Facebook-posts en ingezonden brieven staat onjuiste informatie over het project. Maar ik begrijp dat het geloof dicht bij uw hart ligt; Ik kan me indenken dat het iets kwetsbaars is dat u graag met huid en haar verdedigt, en dat U het project daarom liever niet bezoekt om de informatie te checken. Ik heb nooit de intentie gehad het gebouw te ontheiligen of gelovigen te provoceren. Graag geef ik U bij deze inzicht in het project en mijn motivaties.

Wat ik in de tiendaagse happening doe is tien (mogelijk) verloren gegane onderdelen van onze maatschappij herdenken, vereren en ten grave dragen. De vorm die ik daarvoor hanteer is die van de katholieke woord- en communiedienst. Een aantal rituelen wordt visueel geciteerd. De teksten in de dienst zijn van mijzelf en van schrijver Jibbe Willems. De woorden God, Maria, Jezus of Christus vallen niet.

Ik wil toeschouwers bevragen over de waarde die de verschillende denkbeelden hebben in hun leven en in de maatschappij. Ik hoop ze tot een antwoord te verleiden op de vraag: Hebben wij ongemerkt iets uit onze handen laten vallen de afgelopen jaren of valt het wel mee en zouden cultuurpessimisten, politici en journalisten hun boodschap wat minder apocalyptisch aan ons presenteren? De onheilsverkondiging maakt, in mijn opinie, deel uit van het publieke debat: regelmatig lees je dat begrippen of onderdelen van onze maatschappij ten dode opgeschreven zijn. Denk aan “De verzorgingsstaat”, “De multiculturele samenleving”, “De oneindige economische groei”.


De uitvaart is tot en met 24 mei te zien.

Door onze redactie

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Commotie rondom De Uitvaart lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap