theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Carnaval in Nederland 2014

Een hele late Carnaval dit jaar

04-02-2014 - Carnaval valt altijd zes weken voor Pasen, de eerste volle maan van de lente. Dit jaar valt het erg laat, de een na laatste dag voor Carnaval is 2 maart. TheAgenda gaat al deze feesten in kaart brengen.

In Nederland zijn er twee varianten van Carnaval vieren; de Rijnlandse en de Bourgondische variant. Officieel begint Carnaval op de zondag voor Aswoensdag

De Rijnlandse variant wordt vooral in Zuid-Limburg en in het oosten van Noord-Brabant gevierd. Het Bourgondische Carnaval wordt in de meeste plaatsen van Noord-Brabant gevierd, in het Land van Maas en Waal en in een paar van oorsprong Katholieke plaatsen: Twente, West-Friesland en op Zuid-Bevelland.

Beide stijlen verschillen van elkaar, maar bij beide vind je natuurlijk de Carnavalsoptochten, de Prins Carnaval met zijn gevolg en ook speelt in beide varianten de datum 11 november een grote rol. Op deze datum is de start van het carnavalsseizoen, en op veel plaatsen is er dan een openingsceremonie.

De verschillen zitten hem op het eerste oog letterlijk in de aankleding: De Bourgondische variant die zijn oorsprong vindt in Brabant is minder uitbundig qua verkleden. Dit komt omdat Brabant een lange periode van armoede kent, de kostuums lijken daardoor simpel, een bekend voorbeeld hiervan is de boerenkiel met de zakdoek.

Bij de Rijnlandse variant pakt men daarentegen helemaal uit met de kleding: deze wordt gehuurd of gemaakt en zijn bestand tegen de kou. Want de Limburgers en de oostelijke Brabanders vieren Carnaval buiten!

Het Carnaval is in het zuiden een ludiek protest geworden tegen de destijds protestantse bezetter . Veel van de huidige activiteiten komen vanuit dit verzet.Het komt voor dat er in een stad meerdere Prinsen worden gekozen, want anders dan in noordelijkere steden, organiseert men zich hier in Carnavalsverenigingen. Elke vereniging heeft zijn eigen Prins. In de Bourgondische stijl kan dat niet, daar is in elke stad maar een Carnavalsstichting met een Prins.

Carnaval vindt plaats in 2014 van zondag 2 t/m dinsdag 4 maart 2014.

Uitzonderlijk
Onder de Rivieren en in de rest van de Katholieke wereld wordt Carnaval gevierd. In Afrika wordt er Carnaval gevierd op de Kaapverdische eilanden en de Seychelles bijvoorbeeld, in nagenoeg alle Europese landen behalve Zweden, in de meeste Zuid-Amerikaanse landen, waarbij Brazilië het bekendst is en ook in het Caraïbisch gebied, waar landen als Trinidad and Tobago en Aruba het bekendst zijn. Dit laatste viert officieel haar zestigste Carnaval en zal extra groot uitgepakt worden, traditioneel begint het carnavalsseizoen op het eiland op 1 januari met allerlei festivals, feesten, concerten en vooral veel jump-ups (optochtjes).

Achtergrond
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht op dinsdagavond begint de periode van 40 dagen, tot Pasen.

Waar het woord "Carneval" vandaan komt, is niet zeker. Een verklaring is de Latijnse term "Carne Vale" (vaarwel aan het vlees).

Door onze redactie

Zie ook:

Artikel(en)
» Carnaval in Nederland 2016

Evenementen - geweest:
» 100%FEEST
» Brakkenbal
» Carnavalsoptocht Den Bosch 2014
» Carnavalsoptocht Maastricht
» Carnavalsoptocht Eindhoven
» Carnavalsoptocht Nijmegen 2014
» Et Tulpefist
» Het Colabal
» Verlichte Carnavalsoptocht 2014

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Carnaval in Nederland 2014 lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap