theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Stad van de week: BREDA

Welkom in Breda!

10-03-2014 - Breda is een Nederlandse stad met bijna 200.000 inwoners gelegen in het westen van de provincie Noord-Brabant. Breda is de derde grootste stad van Noord-Brabant en de negende van Nederland.

CityFilm Breda

De stad beschikt over een grote historie, hedendaagse architectuur, lange winkelstraten, musea en tentoonstellingen. Al sinds lang geleden is De Grote Markt een ontmoetingsplek waar altijd wat te doen is. Tevens is de Grote Markt het centrale punt van het centrum. Vanaf hier lopen oude straatjes verder de stad in.

MUSEA
Breda beschikt over vele musea: Breda's Museum, MOTI Museum of the Image, Breda's Begijnhof Museum, Bierreclamemuseum, Generaal Maczek Museum, Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda, Museum Oorlog en Vrede, NAC Museum en het Klokkenmuseum.

BIOSCOPEN EN PODIA
Leuke bioscopen en podia in Breda: Pathé Breda, Chassé Theater, Lot66 Breda, Investo Beheer, Douwes-Dekker O B W, Theaterdinersalon, Grand Theatre, De Grott en Nieuwe Veste.

FESTIVALS EN EVENEMENTEN
Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd. Vooral in de zomer en de lente vinden er wekelijkse muziekfestivals plaats. Een paar festivaltoppers van Breda zijn: het Breda Jazz Festival, Breda Live, Breda Barst, Kermis in het voorjaar, Koningsdag, Bevrijdingsfestival, Dancetour en niet te vergeten, Carnaval. Wat andere kleinere, maar even leuke evenementen van Breda zijn: het Nationaal Museumweekend, Art Breda, de Vrijmarkt Princenhage, Palm Parkies Breda en Open Monumentendag.

HORECA
Breda is echt een bourgondische stad en dat zie je dan ook terug in het grote aantal restaurants in de stad. De meeste restaurants van de stad bevinden zich op of rondom de Grote Markt in het oude centrum, maar ook aan de Nieuwe Haven en in het Ginneken kun je op meer dan genoeg plekken lekker eten. De types restaurants zijnm erg uiteenlopend. Bekende restaurants de Wolfslaar, Salon de Provence en het Chocolat. Leuk voor de kids: Parc!

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN TENTOONSTELLINGEN
Grote bossen omringen Breda en zelfs midden in het stadshart tref je Park Valkenberg waar zowel bewoners als toeristen het hele jaar door genieten van rust in de stad. Veel van de bezienswaardigheden zijn gebouwd in de tijd van de Nassaus. Zo heb je bijvoorbeeld de Grote Kerk op de Grote Markt, het Spanjaardsgat in de Haven, het Antonius Kathedraal, de Begijnhof, het Kasteel van Breda, het Nassau-Baroniemonument en Onze-Lieve-Vrouwekerk.

BEROEMDHEDEN
Ronnie Stam, Lizelotte van Dijk, Kyla King, Tiësto, Herman van der Zandt, Sylvie Mies en Laura Jansen.

OPENBAAR VERVOER
Breda is gemakkelijk te bereiken met behulp van het openbaar vervoer. Het makkelijkste vervoersmiddel de je kunt gebruiken in Breda is de bus. Veolia verzorgt het regionaal stadsvervoer in en om Breda en komen allemaal samen op het centraal station.
Breda heeft twee treinstations: Centraal station en Station Brede-Prinsbeek. Ook taxi's zijn volop beschikbaar in Breda. Hieronder een overzicht van taxibedrijven in Breda.

• Centrale 076 Breda. Telefoon: +31 76 5222111
• Taxicentrale Breda. Telefoon: + 31 76 5012345
• Taxi Service Breda. Telefoon: +31 76 5227226
• Taxi Patron Breda. Telefoon: +31 76 766 00 66

Uitzonderlijk
Tips:
• Voor gezinnen met kinderen in Breda: Parkhoeve Breda Noord.
• Als het regent in Breda: Pathé Bioscoop en Chassé
• Cultuur en historie: Een stadswandeling en rondleiding met een gids.
• Voor een actieve dag: I-tour 360
• Voor een vriendinnendag: Shops & Funroute
• Avondje uit: Holland Casino Breda

Achtergrond
De naam Breda dook voor het eerst op in een oorkonde van 1125, als nederzetting op de plaats waar de riviertjes de Mark en de Aa samenvloeien. In 1252 verwierf Breda stadsrechten, waarna de stad, aan het begin van de 14e eeuw, werd ommuurd. Rondom de stad liggen de singels. De straten lopen in een soort ovaalvorm, een opvallend kenmerk van oude vestingsteden.

In 1404 zette de Duitse edelman Engelbrecht van Nassau als eerste Nassau voet op Nederlandse bodem. Hij trouwde met de Bredase Johanna van Polanen en Breda werd Nassaustad. De Nassaus gaven Breda het aanzien van een hofstad. Zij behoorden immers tot de machtigste adel in het rijk van Karel V. Veel monumenten in de binnenstad herinneren nog aan deze verre voorouders van onze koninklijke familie.

Het Baroniemonument of Nassau-Baroniemonument is een beeld gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer en architect Pierre Cuypers. Het is gelegen in het Park Valkenberg in Breda.
Het monument werd geplaatst ter herinnering aan de 500-jarige band (1904) tussen Breda en het huis Oranje-Nassau.

In 1404 werd Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg beschouwd als heer van Breda. Hij stierf op 3 mei 1442. Voor hem is het Praalgraf van Engelbrecht gebouwd.

Door onze redactie

Zie ook:

Evenementen - geweest:
» Breda Jazz Festival 2006
» Breda Barst 2011
» Dancetour Breda Afterparty
» Dichter bij de horizon
» Gedichtendag 2014
» Kermis Breda

Locatie(s):
» Grote Markt
» Bierreclamemuseum Breda
» Generaal Maczek Museum
» Chassé Theater
» De Grott
» De Grott
» De Nieuwe Veste
» Wolfslaar Restaurant
» Restaurant Salon de Provence
» Grote Kerk / Onze Lieve Vrouwekerk
» St. Antonius Kathedraal
» Onze Lieve Vrouwekerk

Person(en)
» Tiësto
» Laura Jansen

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Stad van de week: BREDA lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2021 theAgenda.nl/HyperLeap