theAgenda.nl - tips, nieuws, evenementen, locaties, sterren
wat - kies categorie
waar - kies plaats
wanner - kies tijdstip
Uitgaan > Dansen Cultuur > Concert Cultuur > Musicals Cultuur > Klassiek Uitgaan > Film Cultuur > Theater Cultuur > Musea Cultuur Uitgaan > Eten Familie Familie > KinderEvents Doen > Actief Buiten Wegwezen > Hotels Spannend > Erotiek  
Je bent niet ingelogd

..vergeten?

service
Zoek!

Stad van de week: AMSTERDAM

Welkom in Amsterdam!

23-12-2013 - Bruggetjes, water, grachtenpanden en heel veel fietsen, dat is Amsterdam. Met meer dan 800.000 inwoners is Amsterdam de grootste gemeente van Nederland. Onlangs de donkere dagen zet TheAgenda Amsterdam twee weken lang in het zonnetje.

Amsterdam heeft een aantrekkingskracht op toeristen en dat is niet alleen door de monumentale gebouwen maar ook door de grote parken, coffeeshops, cafés, restaurants, bioscopen, podia, festivals, bezienswaardigheden en musea. De Oude Kerk is het oudste nog bestaande gebouw van de stad.

Bezienswaardigheden en Musea
Populaire bezienswaardigheden van Amsterdam zijn onder andere het Amsterdam Centraal Station, Begijnhof, Beurs van Berlage, Borneo eiland, De Waag, Java eiland, Koninklijk Paleis, Magere brug, Montelbaanstoren, Munttoren, Museumplein, Nationaal Monument, Nieuwe Kerk, Oosterpark, Oude Kerk, Rembrandtpark, Silodam, EYE Filmmuseum, Smalste huis, Stadsschouwburg Amsterdam, Tuschinski Theater, Vondelpark, Waterlooplein, Wertheimpark, Westerkerk, Hash Marihuana Hemp Museum, Amsterdam Cannabis College, Global Hemp Museum, Leidseplein, Koninklijk Paleis, Amsterdam Dungeon, Grachtengordel, Nieuwe Kerk, Homo Monument, Madame Tussauds, NEMO, P.C. Hooftstraat, Albert Cuypmarkt en natuurlijk ook klassiekers als De Wallen ''De Rosse Buurt'', De Dam en de musea aan het Museumplein.

Coffeeshops
Sinds 1970 zijn coffeeshops een onderdeel van Amsterdam, ''Where Smoking Marijuana Is Accepted''. Coffeeshops zijn toeristische trekpleisters voor de stad. De bekendste en populairste zijn: The Bulldog, Grey Area en Blue Bird.

Cafés en restauranten
Een smeltkroes van veel culturen heeft ervoor gezorgd dat keukens uit alle windstreken hier vertegenwoordigd zijn. Amsterdam biedt een grote diversiteit aan restaurants en cafés: The College restaurant, Beter&Leuk, Dauphine, de Goudfazant, Envy, Flinders Café, Hannekes Boom, Lion Noir, Little Buddh, Nel, Noorderlicht, Pllek, Pompstation, Stork, Supperclub, The Harbourclub, The Seafood Bar, Van Harte, Westergasterras, Woo Bros, Addis Ababa, Aan de Amstel, A La Ferme, Alfonso’s, A La Ferme, Arabic Lounge, Bar Italia , As, Barça, Bark, Bazar, Bellini, Beddington's, Bickers aan de Werf, Bierfabriek, Bihp, Bird, Blazer, Bloem, Bloesem, Blok 4 , Blue, Blue Pepper, BoCinq, Bond, Bordjes, Bouf, Brasserie Flo, Bridges, Brix, Bussia, Café de Sluyswacht, Café George, Café Gollem's Proeflokaal, Café Koosje, Café Stigter , Casa di David, Casa Peru, Chang-i, Castro, Ctaste Amsterdam, Daalder, Dante, De Witte Uyl, Diga, Di Sale, District 5, Dragon I en Eau de Vie.

Bioscopen
Amsterdam is met zowel zijn onafhankelijke als reguliere bioscopen een eerlijke filmstad. Bioscopen en filmfestivals van Amsterdam: Cinecenter Amsterdam, Filmhuis Cavia, Ketelhuis Cinema, Kriterion, Melkweg, The Movies Amsterdam, West Beach Film Festival, Pluk de Nacht, This Is Not A Film Festival, On the Rooff Film Festival, World Cinema Amsterdam, Bollywood at The Park.

Evenementen en Festivals
Als er een stad in Nederland is waar je ieder weekend een leuk evenement kunt vinden dan is het wel Amsterdam. Amsterdam biedt ook gratis evenementen en festivals. Amsterdam Light Festival, The Sleeping Beauty, Wereldkerstcircus, WinterParade, Tafel van de Idee, Oud & Nieuw, Design Icons, Sail, Amsterdam Dance Event, 538 JingleBall, Valhalla, 5 Days Off, Chateau Festival, Pacha Festival, TIKTAK Eclectic Music Festival, Amsterdam Open Air, Costa del Soul, pitch Festival, Buiten westen, Dance Valley, Loveland Festival, Mysteryland, West Beach Film Festival en Pluk de Nacht.

Handige tips
Zoals te zien is heeft Amsterdam ontzettend veel te bieden. Voor degenen die niet weten waar te beginnen zijn er ook georganiseerde rondleidingen in Amsterdam.
• Storytrail stadswandeling - Tel: +31 (0)30 2467911
• Fietstocht door de stad - Tel: +31 (0)20 7708953 - € 17,50 p.p.
• Top Tours rondleiding - Tel: +31 (0)20 6209338
• Wallentour - Tel: +31 (0)207708953 - € 12,50 p.p.
• Rondvaarten - Tel: +31 (0)900 400 40 40 - € 7,50 p.p.

Markten Amsterdam
• Albert Cuypmarkt
• Dappermarkt
• Drijvende bloemenmarkt
• Lindenmarkt
• Vlooienmarkt Waterlooplein
• Noordermarkt, warenmarkt


Uitzonderlijk
Reizen naar Amsterdam is een makkie maar de binnenstad van Amsterdam zelf is erg auto onvriendelijk: gebrek aan parkeerplaatsen, absurd hoge parkeerkosten, afgesloten straten en veel eenrichtingswegen. Reizen met de trein zou hierom een betere keuze zijn. Amsterdam heeft naast het Centraal station meerdere stations waardoor verbindingen met andere steden optimaal is. Stations van Amsterdam zijn:
• Centraal Station
• Amsterdam Amstel
• Amsterdam Sloterdijk
• Amsterdam Muiderpoort
• Amsterdam Lelylaan
• Amsterdam Rai
• Amsterdam Zuid/ Wtc
• Amsterdam Duivendrecht
• Amsterdam Bijlmer

Voor een bezoek aan het centrum is uitstappen op Centraal Station het makkelijkste. Van hier uit loop je via het Damrak recht op de Dam af.

Amsterdam is een drukke, populaire stad voor toeristen, maar heeft voldoende activiteiten voor kinderen. Meest bezochte plekken voor familie en gezinsuitjes zijn onder andere wetenschapsmuseum NEMO, een rondvaart op de grachten, dierentuin Artis of waterfietsen.

Achtergrond
Amsterdam is uitgegroeid tot een van de belangrijkste handelssteden ter wereld. De groei die Amsterdam doormaakte gebeurde vooral in de 15e eeuw. 800 jaar geleden werd Amsterdam gesticht. Destijds was de stad toen nog maar een kleine nederzetting bij de monding van de Amstel in het IJ. Rond 1300 kreeg Amsterdam stadsrechten en had toen rond de 1000 inwoners.

Amsterdam maakte dus ongekende groei door en invloedrijke kooplieden richtten de Verenigde Oost-Indisch Compagnie (VOC) op. De schepen van de VOC voerden de wereld rond en met de handel in slaven, specerijen en tabak werd het bedrijf de grootste onderneming van die tijd. De monumenten die de stad nu te bieden heeft zoals het stadhuis op de Dam, de Westerkerk en de Zuiderkerk, heeft zij te danken aan de periode van 1613 en 1633. In deze tijd vond de stadsuitbreiding plaats.

Amsterdams was een van de belangrijkste financiële centra van het (toenmalige) Europa. Ook werkten er vele schilders en architecten in Amsterdam. Een van de beroemdste kunstenaars uit die tijd is natuurlijk Rembrandt.

Er kwam een einde aan de republiek in 1795, toen de Fransen Nederland bezetten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Amsterdam en haar inwoners zwaar getroffen. De stad had een omvangrijke Joodse gemeenschap maar het merendeel overleefde de bezettingstijd niet.

Eind 20ste eeuw maakt Amsterdam een nieuwe periode van bloei door. De stad wordt het toonbeeld van tolerantie en emancipatie.


Door onze redactie

Zie ook:

Evenement - datum onbekend:
» Mysteryland

Evenementen - geweest:
» 5 Days Off
» Amsterdam Dance Event Special
» Amsterdam Roots Festival 2007 - Roots Open Air
» Bollywood Bijlmer
» Buiten westen
» Costa del Soul festival
» Dance Valley 2013
» Freaqshow Oud en Nieuw
» Loveland NewYear
» Pluk de Nacht
» Sleeping Beauty
» Wereldkerstcircus
» WinterParade 2012 - 2013
» World Cinema Amsterdam

Locatie(s):
» Rembrandtpark
» PC Hooftstraat
» Bihp
» Kriterion
» Rembrandtpark
» De Wallen
» Bihp
» Melkweg
» Silodam
» Coffeeshop de Dam
» Brix Food 'n Drinx
» Melkweg Galerie
» Stadsschouwburg Amsterdam
» Museumplein
» Cafe de Sluyswacht
» Melkweg Cinema
» Tuschinski Theater
» Hotel de Goudfazant
» Café George
» Discotheek The Movies
» Amsterdam Centraal Station
» Vondelpark
» Little Buddha
» Cafe Koosje
» The Movies
» Z33/Begijnhof
» Vondelpark Openluchttheater
» Cafe het Noorderlicht
» Casa Peru
» Bastion Hotel Amsterdam Amstel
» Beurs van Berlage
» Jeugdherberg Vondelpark
» Supperclub Cruise Amsterdam
» Casa di David
» Kop van het Java Eiland
» Waterlooplein 77
» WestergasTerras
» Cafe Daalder
» Koninklijk Paleis
» Markt Waterlooplein
» Ethiopisch rest. Addis Ababa
» Café Galerie Dante en Brood galerie
» Cafe de Magere Brug
» Westerkerk
» Mercure Hotel Amsterdam aan de Amstel
» De Witte Uyl
» Munttoren
» Leidseplein Theater
» A la Ferme
» Diga
» Museumplein
» Leidseplein
» Alfonso's Mexican Restaurant
» District V Restaurant
» De Nieuwe Kerk Amsterdam
» De Nieuwe Kerk Amsterdam
» Alfonso's Utrechtsestraat 32 Amsterdam
» Cinecenter
» Oosterpark
» Madame Tussauds Amsterdam
» Rest. Bellini
» Filmhuis Cavia
» Oude Kerk
» NEMO Science Museum
» De Bierfabriek
» Theater Cafe Kriterion

< Nieuwsoverzicht

1. NOFX: TheReview
NOFX speelde na 5 jaar eindelijk weer eens in Nederland. Hun nieuwste live album heet 'They've Actually Gotten Worse Live'. Die titel bleek gisteravond in de Melkweg niet terecht.


Stad van de week: AMSTERDAM lezersmeningen

Geef je mening!
Om deze functie te gebruiken moet je ingelogd zijn, en lid zijn van theAgenda.nlRecentelijk toegevoegd
Kamer Pension De PegelLennard Kiezenbrink tijdens een optreden begin 2019Heerlijcke Markt

 feedback hoek  home     wat     waar     wanneer     nieuws     zoeken     top&hot     instellingen     adverteren     privacy  
© Copyright 2003-2022 theAgenda.nl/HyperLeap